Бобени кюфтета с гуакамоле
СъставНеобходими продукти за 4
- 2 консерви черен боб, отцеден
- 1 яйце
- 1 ч. л. смлян кимион
- 2 стръка зелен лук, нарязани на ситно
- 2 филии пълнозърнест хляб
- 1 скилидка чесън
- 1 ч. л. чили сос, по желание
- 1 с. л. магданоз, нарязан на ситно
- 1 с. л. джоджен, нарязан на ситно
- 2 с. л. зехтин
- за поръсване:
- 2 с. л. трохи от пълнозърнест хляб
- 1 с. л. нарязани бадеми или орехи
- 1 с. л. магданоз, нарязан на ситно
- за гуакамолето:
- 1 авокадо
- 2 с. л. лимонов сок
- 1 домат, обелен и нарязан на малки кубчета
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Бобът се намачква с яйцето, кимиона, зеления лук, натрошената среда на хляба, чесъна, чили соса, магданоза и джоджена. Оформят се кюфтенца, слагат се в тавичка върху хартия за печене, поръсват се с трохите, бадемите и магданоза, намазват се със зехтина и се запичат за 15-20 мин. на 200˚ С. Кюфтенцата могат да се изпържат в сгорещено олио, но преди това трябва да постоят поне 2 часа в хладилника.
- 2.
Авокадото се разделя на две, обелва се, нарязва се на малки кубчета и се намачква с вилица. Веднага се поръсва с лимоновия сок. Добавят се кубчетата домати. Подправя се със сол и черен пипер или чили сос.
Препоръчани напитки: Чаша деликатно, неутрално бяло вино - например български димят, мискет или пино гриджо, ще допълни и подчертае вкуса на интересното вегетарианско ястие.