Блага пита
Предлагаме ви да отпразнувате Благовещение с този сладък обреден хляб, който е напълно постен. В него по превъзходен начин са съчетани вкусовете на стафиди и орехи, допълнени с финия аромат на ром, канела и малко карамфил.
СъставНеобходими продукти за 6 порции
- 5 ½ ч. ч. брашно
- 1 ½ ч. ч. захар
- 2 ч. л. бакпулвер
- 400 мл вода
- ½ ч. ч. олио
- ½ ч. ч. орехи
- ½ ч. ч. стафиди
- 3 с. л. ром
- ½ ч. л. канела
- 2 зрънца карамфил
- настъргана кора от 1 лимон
- щипка сол
- за поръсване:
- 4 с. л. пудра захар
- ½ ч. л. канела
Начин на приготвяне
- 1.
Стафидите се накисват в рома за 30 мин., отцеждат се и се овалват в брашно.
- 2.
В купа се смесват пресятото брашно, захарта, бакпулверът, канелата, смленият карамфил, кората от лимона и солта. В средата се прави кладенче.
- 3.
В кладенчето се слагат олиото и водата. Всичко се разбърква добре с дървена лъжица. Слагат се ядките и стафидите. Пак се разбърква.
- 4.
Тестото се слага в намазана с олио и поръсена с галета или брашно тава. Питата се пече на 180°С, докато клечка за зъби, забодена в центъра й, излезе суха. Още гореща се поръсва с пудрата захар, смесена с канелата.
Сервира се студена.