Бавароа с ягоди
L’Etranger е едно от малкото заведения, които сервират класическа френска кухня в България, и София дължи тази благословия на французина Оливие Рош и жена му Митана, която е от Варна. За да участва в проекта Многообразието е вкусно, Оливие приготви забележителния с простотата си и вкуса си сладкиш bavarois aux framboises.
СъставНеобходими продукти за 8 порции
- 2 яйца
- 170 г захар
- 60 г брашно
- 500 г сметана
- 750 г ягоди
- 6 г агар агар
Начин на приготвяне
- 1.
Яйцата се разбиват с 60 г захар около 10 мин. Добавя се брашното и се разбърква. Тестото се излива в във форма за торта с подвижни стени и се пече 20 мин. в загрята фурна на 180° С.
- 2.
Сметаната се разбива.
- 3.
500 г ягоди се слагат в тенджера за заврат заедно с 50 г захар и 4 г агарагар. Свалят се от котлона и се пасират. Добая се разбитата сметана и се разбърква внимателно.
- 4.
Останалите ягоди се пасират и се слагат да кипнат с останалите захар и агарагар. Маха се от котлона и се оставя да изстине.
- 5.
Блатът във формата се залива със сметановия крем и отгоре се покрива с пасираните ягоди. Оставя се поне 4 часа в хладилник, докато се стегне.