Баско гато
Gâteau Basque е традиционен сладкиш от френската част на Страната на баските, който се е появил през XVII век, но едва през следващото столетие се е сдобил с умопомрачителния си пълнеж от крем и сладко.
СъставНеобходими продукти за 6 - 8 порции
- за тестото:
- 250 г брашно
- 125 г фина кристална захар
- 125 г масло
- 25 г смлени бадеми
- 5 г суха мая
- 1 с. л. настъргана кора от лимон
- ½ с. л. настъргана кора от портокал
- ¼ ч. л. бадемова есенция
- 1 яйце
- 1 жълтък
- 1 с. л. вода
- за крема:
- 500 мл прясно мляко
- 3 жълтъка
- 100 г захар
- 50 г брашно
- 1 шушулка ванилия
- 1 с. л. ром
-
1 ч. ч. сладко от цели сини сливи или череши
Начин на приготвяне
- 1.
За тестото брашното се смесва със захарта, бадемите, кората от лимон и портокал и маята. Слага се маслото и се стрива на трохи. Добавят се яйцето и есенцията. Оформя се лепкаво тесто. Оставя се да почине 2 часа.
- 2.
За крема шушулката ванилия се срязва на две, с нож се изстъргват семенцата и се слагат заедно с шушулките в млякото. Всичко се слага да заври.
- 3.
Жълтъците се разбиват със захарта до побеляване. Слага се брашното, отново се разбърква. Шушулката се изважда и врящото мляко се налива при непрекъснато разбъркване в яйчната смес. Всичко се връща на огъня за 1-2 мин., докато се сгъсти и почти заври. Слага се ромът. Охлажда се.
- 4.
Половината тесто се разпределя по дъното и стените на намаслена форма за тарта или форма с подвижни стени с диаметър 20 см. Слага се кремcj, върху него сладкото. Затваря се с останалото тесто. Намазва се с жълтъка, разбит с водата. Пече се 45 - 50 мин. на 170˚ С. Поднася се топла или студена.