Начало За нас Реклама Контакти

Баско гато

Снимка за Баско гато
80
Време за приготвяне: 80 минути + 2 часа за тестото
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Gâteau Basque е традиционен сладкиш от френската част на Страната на баските, който се е появил през XVII век, но едва през следващото столетие се е сдобил с умопомрачителния си пълнеж от крем и сладко.

СъставНеобходими продукти за 6 - 8 порции

  1. за тестото:
  2. 250 г брашно
  3. 125 г фина кристална захар
  4. 125 г масло
  5. 25 г смлени бадеми
  6. 5 г суха мая
  7. 1 с. л. настъргана кора от лимон
  8. ½ с. л. настъргана кора от портокал
  9. ¼ ч. л. бадемова есенция
  10. 1 яйце
  11. 1 жълтък
  12. 1 с. л. вода
  13. за крема:
  14. 500 мл прясно мляко
  15. 3 жълтъка
  16. 100 г захар
  17. 50 г брашно
  18. 1 шушулка ванилия
  19. 1 с. л. ром
  20. 1 ч. ч. сладко от цели сини сливи или череши
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    За тестото брашното се смесва със захарта, бадемите, кората от лимон и портокал и маята. Слага се маслото и се стрива на трохи. Добавят се яйцето и есенцията. Оформя се лепкаво тесто. Оставя се да почине 2 часа.

  2. 2.

    За крема шушулката ванилия се срязва на две, с нож се изстъргват семенцата и се слагат заедно с шушулките в млякото. Всичко се слага да заври.

  3. 3.

    Жълтъците се разбиват със захарта до побеляване. Слага се брашното, отново се разбърква. Шушулката се изважда и врящото мляко се налива при непрекъснато разбъркване в яйчната смес. Всичко се връща на огъня за 1-2 мин., докато се сгъсти и почти заври. Слага се ромът. Охлажда се.

  4. 4.

    Половината тесто се разпределя по дъното и стените на намаслена форма за тарта или форма с подвижни стени с диаметър 20 см. Слага се кремcj, върху него сладкото. Затваря се с останалото тесто. Намазва се с жълтъка, разбит с водата. Пече се 45 - 50 мин. на 170˚ С. Поднася се топла или студена.
     


Подходящи типове вина
Ноем. 2011
Още подобни рецепти
Коментари