Банички със скариди
Едва ли има нужда да убеждаваме любителите на морската храна във вкусовите достойнства на скаридите. В тази рецепта те са придружени с класически сос бешамел и се поднасят в хрупкави кори от баница.
СъставНеобходими продукти за 24 броя
- ½ пакет фини кори за баница
- 100 г разтопено масло
- 1 с. л. настърган лук
- 250 г скариди или рулца от раци, нарязани на малки кръгчета
- 1 с. л. сусам за поръсване
- 1 ч. л. майорана или магданоз
- 1 с. л. лимонов сок
- за сос бешамел:
- 1 с. л. масло
- 1 с. л. брашно
- 80 мл прясно мляко
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Лукът се задушава в 1 с.л. масло. Прибавят се нарязаните рулца от раци, подправят се с майораната, сол, лимонов сок и пипер.
- 2.
Приготвя се бешамелът, като в разтопеното загрято масло се запържва брашното за 1 мин., прибавя се млякото при непрекъснато разбъркване. Когато сосът се сгъсти, се посолява на вкус и се отстранява от огъня.
- 3.
Бешамелът се разбърква със скаридите.
- 4.
Три листа фини кори за баница се мажат с масло и се слагат един върху друг. Получената кора се разрязва на 12 правоъгълни парчета. В края на всеки правоъгълник се слага от плънката и се завива стегнато. Така се процедира и с останалите кори и плънка.
- 5.
Рулцата се намазват с масло и се поръсват със сусам. Пекат се на 180°С, докато се зачервят.