Банички с къри пиле
Едно необикновено превъплъщение на добре познатите ни банички, но с източен аромат и дискретен чар на пилешко месо. Рецептата се приготвя бързо и лесно и е чудесна изненада за гости, с повод или без.
СъставНеобходими продукти за 24 броя
- ½ пакет фини кори за баница
- 100 г разтопено масло
- 1 с. л. настърган лук
- 250 г сварено пилешко месо или месо от пушено пиле
- 1 ч. л. паста червено къри* или къри на прах
- 1 с. л. белен слънчоглед за поръсване
- 1 с. л. нарязан магданоз
- 1 с. л. лимонов сок
- за сос бешамел:
- 1 с. л. масло
- 1 с. л. брашно
- 80 мл прясно мляко
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Лукът се задушава в 1 с.л. масло. Слага се кърито, разбърква се, прибавя се пилешкото месо, след 3-4 мин. се добавят солта, лимоновият сок и черният пипер.
- 2.
Приготвя се бешамелът, като в разтопеното загрято масло се запържва брашното за 1 мин., прибавя се млякото при непрекъснато разбъркване. Когато сосът се сгъсти, се посолява на вкус и се отстранява от огъня.
- 3.
Бешамелът се разбърква с пилешкото месо.
- 4.
Три листа фини кори за баница се мажат с масло и се слагат един върху друг. Получената кора се разрязва на 12 правоъгълни парчета. В края на всеки правоъгълник се слага от плънката и се завива на пура. Така се процедира и с останалите кори и плънка.
- 5.
Ролцата се намазват с масло и се поръсват с беления слънчоглед. Пекат се на 180°С, докато се зачервят.
* Продукт на THAI heritage. Продава се в големите магазини за хранителни стоки.