Баница с праз и сирене
Празник – ето какво е баницата с праз в пряк и преносен смисъл. Освен че наистина я наричат празник, тя си е истинско празненство за небцето и за душата. Изобщо немалко хора са на мнение, че всяко ястие с праз става по-специално и по-вкусно.
СъставНеобходими продукти за 6 - 8 порции
- 125 г масло
- 2 стръка праз, ситно нарязани
- 300 г натрошено сирене
- 4 яйца
- 5 ръчни кори за баница
-
50 мл газирана вода
Начин на приготвяне
- 1.
В 1 с. л. от маслото се слага празът с 2 с. л. вода и се задушава на умерен огън 5-6 мин., докато остане на мазнина.
- 2.
Сиренето се смесва с праза и 3 от яйцата.
- 3.
Останалото масло се стопява.
- 4.
Тава се намазва с масло. С помощта на четка всяка кора се намазва с масло, отгоре равномерно се накапва от плънката и се завива на руло. Рулото се завива на охлюв и се слага в центъра на тавата. По същия начин се процедира с останалите кори, като се завиват спираловидно до края на тавата.
- 5.
Баницата се напръсква с газираната вода. Отгоре се намазва с четвъртото яйце, разбито с останалото масло. Запича се на 200˚ С за 10 мин. и се допича на 180˚ С 20 -30 мин. или докато добре се зачерви.