Баница с праз и сирене
За тази пиринска рецепта е подходящо по-сочно и младо вино. Вината от широка мелнишка лоза обаче, са прекалено буйни като млади и са по-добри след отлежаване - затова тук бихме ви препоръчали младо мерло или каберне (совиньон или фран). Ако пък изоставим за малко регионалния принцип на съчетаване, можем да посегнем и към вино от прословутия ни местен южнобългарски сорт, мавруд. Оттам нататък всички купажи между мерло и мавруд или каберне и мавруд, също ще допълват и подчертават добре вкуса на тази традиционна баница.
СъставНеобходими продукти за 8 порции
- за пълнежа:
- 2 с. л. булгур, по желание
- 4 стръка праз, нарязани на ситно
- 2 с. л. масло
- 2 с. л. олио
- 1 ч. л. чубрица
- 300 г натрошено сирене
- 4 яйца
- за тестото:
- 2 ч. ч. брашно
- 1 ч. ч. кисело мляко
- 1 ч. л. сода за хляб
- 1 яйце
- ½ ч. л. сол
- 2 с. л. нарязани на ситно маслини
- 1 с. л. масло за намазване на тавата
Начин на приготвяне
- 1.
Булгурът се залива с 1 ч. ч. вряща вода, завива се плътно с кърпа, а отгоре се покрива с капак. Оставя се да постои 30 минути и се прецежда.
- 2.
Маслото и олиото се загряват и в тях се задушава празът за 4-5 мин. Добавят се булгурът и чубрицата, разбърква се. Оставя се за изстине и се слагат сиренето и яйцата.
- 3.
За тестото киселото мляко се разбърква със содата. В пресятото брашно се слагат млякото, яйцето, солта и маслините. С лъжица се забърква лепкаво тесто.
- 4.
Дъното на тава се намазва с 1 с. л. масло и отгоре с влажни ръце се разстила тестото. Оформя се ръбче. Отгоре се сипва плънката. Пече се около 40 мин. във фурна, загрята до 190° С или докато се зачерви добре. Сервира се с изцедено кисело мляко.