Начало За нас Реклама Контакти

Баница с праз и сирене

Снимка за Баница с праз и сирене
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

За тази пиринска рецепта е подходящо по-сочно и младо вино. Вината от широка мелнишка лоза обаче, са прекалено буйни като млади и са по-добри след отлежаване - затова тук бихме ви препоръчали младо мерло или каберне (совиньон или фран). Ако пък изоставим за малко регионалния принцип на съчетаване, можем да посегнем и към вино от прословутия ни местен южнобългарски сорт, мавруд. Оттам нататък всички купажи между мерло и мавруд или каберне и мавруд, също ще допълват и подчертават добре вкуса на тази традиционна баница.

СъставНеобходими продукти за 8 порции

  • за пълнежа:
  • 2 с. л. булгур, по желание
  • 4 стръка праз, нарязани на ситно
  • 2 с. л. масло
  • 2 с. л. олио
  • 1 ч. л. чубрица
  • 300 г натрошено сирене
  • 4 яйца
  • за тестото:
  • 2 ч. ч. брашно
  • 1 ч. ч. кисело мляко
  • 1 ч. л. сода за хляб
  • 1 яйце
  • ½ ч. л. сол
  • 2 с. л. нарязани на ситно маслини
  • 1 с. л. масло за намазване на тавата

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Булгурът се залива с 1 ч. ч. вряща вода, завива се плътно с кърпа, а отгоре се покрива с капак. Оставя се да постои 30 минути и се прецежда.

  2. 2.

    Маслото и олиото се загряват и в тях се задушава празът за 4-5 мин. Добавят се булгурът и чубрицата, разбърква се. Оставя се за изстине и се слагат сиренето и яйцата.

  3. 3.

    За тестото киселото мляко се разбърква със содата. В пресятото брашно се слагат млякото, яйцето, солта и маслините. С лъжица се забърква лепкаво тесто.

  4. 4.

    Дъното на тава се намазва с 1 с. л. масло и отгоре с влажни ръце се разстила тестото. Оформя се ръбче. Отгоре се сипва плънката. Пече се около 40 мин. във фурна, загрята до 190° С или докато се зачерви добре. Сервира се с изцедено кисело мляко.


Подходящи типове вина
Февр. 2010
Още подобни рецепти
Коментари