Баница с месо и картофи
Обичащите да готвят и да похапват са по принцип весели и открити хора, родени под щастлива звезда. Те, дори и да са пропуснали да си вземат късметче от новогодишната баница, пак ще бъдат на слънчевата страна на улицата, както се пее в една песен. Без късметче могат, но защо пък да се лишават от баницата?
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 кг свинско месо от плешката
- 1 пакет фини кори за баница
- 1 ч. л. риган или чубрица
- 6 с. л. масло
- 5 глава лук, нарязан на полумесеци
- 4-5 картофа, предварително сварени
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
- яйце за намазване
Начин на приготвяне
- 1.
Месото се нарязва на ситно или се мели на кайма.
- 2.
В 2 с.л. масло се запържва лукът, прибавя се месото и се пържи, докато остане на мазнина. Прибавят се картофите, нарязани на ситни кубчета. Подправя се със сол, пипер и риган.
- 3.
Корите се мажат с масло с помощта на четка и се слепват по три. Върху всяка тройна кора се слага от плънката и се завива на руло. Рулата се слагат в намаслена правоъгълна тава, намазват се с яйце и се пекат на 180°С, докато почервенеят.
- 4.
Баницата се сервира гореща с изцедено кисело мляко.