Начало За нас Реклама Контакти

Баница с късмети

Снимка за Баница с късмети
70
Време за приготвяне: 70 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Много е вероятно всяка българска къща да има собствена рецепта за баница, но още една никога не е излишна. Особено щом е наистина вкусна и носи късмети.

СъставНеобходими продукти за 8 - 10 порции

  • 12 ръчни кори за баница
  • 500 г сирене
  • 4 яйца
  • 120 мл газирана вода
  • 100 г стопено масло за намазване на корите
  • 30 г горещо масло за намазване
  • 1 яйце за намазване

Начин на приготвяне

  • 1.

    Сиренето се натрошава и се разбърква с яйцата.

  • 2.

    Дъното на тавичка се намазва с масло. Покрива се с една кора, която се набира, за да заеме формата на дъното. Намазва се с четка с масло. Покрива се с втора кора, като се внимава да остава, колкото може повече въздух между корите. Намазва се с масло и се покрива с трета кора. Намазва се с масло и отгоре се разпределя равномерно ⅓ от плънката. Редят се три кори, като всяка се намазва с масло, слага се половината от останалата плънка, отново три кори намазани с масло и останалата плънка.

  • 3.

    Реденето на баницата завършва, като се сложат останалите 3 кори, като между тях се маже с масло. С остър нож баницата се нарязва на парчета. Късметите се слагат във всяко парче.

  • 4.

    За глазурата яйцето се разбива, като постепенно се налива маслото. Баницата се напръсква с газираната вода и се намазва с глазурата.

  • 5.

    Запича се 10 мин. във фурна, загрята на 220° С, и се допича 30 – 40 мин. на 180° С или докато се зачервят страните и дъното. 


Подходящи типове вина
Дек. 2013
Още подобни рецепти
Коментари