Баница с две плънки
Сериозен брой хора у нас поставят на върха на кулинарните удоволствия баницата. Дори само при мисълта за аромата и вида на това балканско вълшебство те се разтапят в поетични изблици. На тях е посветен този тестен шедьовър с двойна плънка, но вкусът му може да спечели и много нови апологети на баницата.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- за тестото:
- 20 г прясна мая
- 1 ч. л. захар
- 1 ч. ч. прясно мляко
- 600 - 700 г брашно
- 1 ч. л. сол
- 3 с. л. зехтин или олио
- 1 ч. ч. вода
- за месната плънка:
- 1 глава лук, нарязан на ситно
- 1 скилидка чесън, накълцана
- 2 с. л. зехтин
- 300 г сурова наденица
- 150 г настърган кашкавал
- за зеленчуковата плънка:
- 3 стръка праз, нарязан на кръгчета
- 300 г пресен или замразен спанак
- 1 с. л. масло
- 1 сушена чушка, натрошена
- 1 ч. л. джоджен
- 300 г сирене, натрошено
- 125 г масло за намазване
Начин на приготвяне
- 1.
Маята се разтваря заедно със захарта в 100 мл хладко мляко и 1 с. л. брашно. Оставя се да шупне за 15 - 20 мин.
- 2.
Брашното се пресява със солта, в центъра му се оформя кладенче и в него се слагат маята, зехтинът, останалото мляко и вода. Омесва се тесто. Разделя се на 12 топчета, които се оставят покрити с кърпа за 20 мин.
- 3.
Месната плънка се приготвя, като в загретия зехтин се слагат лукът и чесънът, разбъркват се 1-2 мин. и се добавя каймата от наденицата. Разбърква се и се оставя да изстине. Смесва се с кашкавала.
- 4.
В загрятото масло за зеленчуковата плънка се слагат празът и спанакът. Разбъркват се, докато водата се изпари. Добавят се натрошената чушка и джодженът. Когато сместа изстине, се слага сиренето.
- 5.
Всяко топче се разточва на кръг с диаметър 20 см. Слепват се един върху друг по 2 кръга, като помежду им се маже с масло. Получените 6 кръга се разточват върху намаслена повърхност на големи тънки кори.
- 6.
Върху две от корите се разпределя месната плънка, а върху четири – зеленчуковата. Навиват се на рула и се усукват в двата края на противоположни страни.
- 7.
Широка тава се намазва с масло. В центъра се навиват на охлюв двете кори с месо. Корите със зеленчуци се навиват на зиг-заг в полученото празно пространство между стените на тавата и навития охлюв. Баницата се намазва с останалото масло и се пече 10 мин. в загрята на 210° С фурна, а след това още 20 - 30 мин. на 180° С.