Баница на тиган със спанак и пресен лук
Тази бърза пролетна баница е с малко повече плънка и съответно е по-сочна от „консервативните“ родни баници. Направата й също е интересна, понеже се спестява традиционното редуване на кори и пълнеж. А съчетанието от зелен лук, пушен кашкавал и яйца е направо вълшебно.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 6 ръчни кори за баница
- 3 с. л. разтопено масло
- 100 г спанак и/или рукола, почистени
- 2 стръка пресен лук, ситно нарязани
- 200 г пушен кашкавал, настърган
- 2 печени чушки, ситно нарязани
- 200 г краве сирене, натрошено
- 2 яйца
-
цедено мляко за гарниране
Начин на приготвяне
- 1.
С помощта на четка корите се намазват с разтопено масло и се слагат една върху друга.
- 2.
Смесват се спанакът, лукът, кашкавалът, чушките и сиренето. Разбъркват се с яйцата.
- 3.
Тиган с незалепващо покритие с диаметър 24 - 26 см се загрява на умерен огън, слага се на дъното му 1 с. л. масло да се разтопи и се дръпва от огъня. По дъното се притискат слепените кори, така че краищата им да останат да висят навън. Слага се пълнежът и краищата се сгъват навътре, за да покрият сместа. Намазват се с масло.
- 4.
Когато се зачервят корите, цялата баница се обръща върху голяма чиния и се връща отново в тигана, за да се запече и другата страна още 4-5 мин. Може да се сложи и за 10 мин. във фурна, загрята на 200° С.
- 5.
Сервира се с цедено мляко.