Баница – пънчета с ориз и сирене
Привлекателна и оригинална, оризовата баница във формата на отделни пънчета или охлювчета е добър избор, ако искате да зарадвате кумовете си на Сирни Заговезни. Но семейството ви ще й се зарадва по всякакъв друг повод, че и дори без повод.
СъставНеобходими продукти за 6 порции
- 12 кори за баница
- 4 яйца
- 1 ч. ч. прясно мляко
- 200 мл газирана вода
- 50 мл олио
- 125 г стопено масло
- 1 ч. ч. сварен ориз
- 250 г бяло саламурено сирене
- 1 с. л. настъргано червено цвекло, по желание
- 1 ч. л. сушен босилек или джоджен
Начин на приготвяне
- 1.
Смесват се яйцата с прясното мляко, газираната вода, олиото и половината масло. Леко се посоляват на вкус.
- 2.
Разбъркват се оризът, сиренето, цвеклото и босилекът. Добавя се една трета от яйчната смес.
- 3.
Корите се слепват две по две с останалото масло. Плънката се разстила в основата на широката страна на корите на лента с дебелина 8 см. Завива се до края, докато се получи правоъгълник с къса страна 8 см. Намазва се с масло, срязва се на две по дължина и се завива на два охлюва. Всеки охлюв се срязва по средата на две, така че да се получават 4 охлюва. Подреждат се в намаслена тавичка със срязаната страна нагоре.
- 4.
Останалите кори се приготвят по същия начин. Заливат се с останалата яйчна смес. Оставят се да постоят 10 - 15 мин. и се слагат да се пекат във фурна, загрята до 200° С за 40 - 50 мин. или докато се зачервят.