Начало За нас Реклама Контакти

Баница – пънчета с ориз и сирене

Снимка за Баница – пънчета с ориз и сирене
120
Време за приготвяне: 120 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Привлекателна и оригинална, оризовата баница във формата на отделни пънчета или охлювчета е добър избор, ако искате да зарадвате кумовете си на Сирни Заговезни. Но семейството ви ще й се зарадва по всякакъв друг повод, че и дори без повод.

СъставНеобходими продукти за 6 порции

  • 12 кори за баница
  • 4 яйца
  • 1 ч. ч. прясно мляко
  • 200 мл газирана вода
  • 50 мл олио
  • 125 г стопено масло
  • 1 ч. ч. сварен ориз
  • 250 г бяло саламурено сирене
  • 1 с. л. настъргано червено цвекло, по желание
  • 1 ч. л. сушен босилек или джоджен
  •  

Начин на приготвяне

  • 1.

    Смесват се яйцата с прясното мляко, газираната вода, олиото и половината масло. Леко се посоляват на вкус.

  • 2.

    Разбъркват се оризът, сиренето, цвеклото и босилекът. Добавя се една трета от яйчната смес.

  • 3.

    Корите се слепват две по две с останалото масло. Плънката се разстила в основата на широката страна на корите на лента с дебелина 8 см. Завива се до края, докато се получи правоъгълник с къса страна 8 см. Намазва се с масло, срязва се на две по дължина и се завива на два охлюва. Всеки охлюв се срязва по средата на две, така че да се получават 4 охлюва. Подреждат се в намаслена тавичка със срязаната страна нагоре.

  • 4.

    Останалите кори се приготвят по същия начин. Заливат се с останалата яйчна смес. Оставят се да постоят 10 - 15 мин. и се слагат да се пекат във фурна, загрята до 200° С за 40 - 50 мин. или докато се зачервят.

  •  

Подходящи типове вина
Март 2011
Още подобни рецепти
Коментари