Бананови мъфини с карамел
СъставНеобходими продукти за
- 2 ч. ч. пълнозърнесто брашно
- 2 ч. л. бакпулвер
- ⅓ ч. л. сода бикарбонат
- ½ ч. л. сол
- 100 г меко масло
- ⅔ ч. ч. кафява захар
- 2 яйца
- 1 намачкан банан
- 100 г орехи, нарязани
- 2 с. л. стафиди
- 10 меки карамелови бонбона, нарязани (карамел лакта)
- 200 г крем-сирене за гарниране
- ½ ч. ч. пудра захар
- 1 ч. л. настъргана портокалова кора
- цветни бонбони за гарниране
Начин на приготвяне
- 1.
Брашното се разбърква с бакпулвера, содата и солта.
- 2.
Маслото се разбива на крем с кафявата захар. Добавят се яйцата, едно по едно. Сипва се половината от брашнената смес, добавя се банановото пюре, а после и останалото брашно. Бърка се с дървена бъркалка. Слагат се ядките, стафидите и бонбоните. Пече се 40 мин. във форми за мъфини на 180° С.
- 3.
Крем-сиренето се разбива с пудрата захар и портокаловата кора на крем. С него се намазват изстиналите мъфини и се украсяват с цветните бонбони.
Необходимите продукти са за 12 броя.
Съвет:
За по-твърда глазура, която да не се размаже по кутията за училище, разбъркайте 5 с. л. пудра захар с 1 ч. л. лимонов сок. Намажете мъфините, украсете и оставете за 2 часа да изсъхне.