Баклава с шам фъстък, орехи и бадеми
В доста български къщи домашна баклава се прави само за Коледа или Нова година. Тази богата рецепта с плънка от три вида ядки, ароматна канела и свеж лимонов сок действително сякаш ни кани на празнично угощение. Но защо пък да не я приготвим и през някой редови уикенд, за да подсладим допълнително съботно-неделните мигове у дома.
СъставНеобходими продукти за 8 - 10 порции
- за сиропа:
- 1 ч. ч. светла кафява захар
- 200 мл сироп от сладко от смокини или мед
- 300 мл вода
- 2 пръчки канела
- 1 с. л. лимонов сок
- за баклавата:
- 2 с. л. светла кафява захар
- 1 ч. ч. филирани бадеми
- 1 ч. ч. орехи
- 1 ч. ч. белен шамфъстък
- 1 ч. л. канела
- 250 г стопено масло
- 18 фини кори за баница
-
Начин на приготвяне
- 1.
Слагат се да заврат захарта, сиропът от сладкото, водата, лимоновият сок и пръчките канела. Варят се на тих огън 10 мин., докато течността се редуцира до 400 мл. Охлажда се.
- 2.
Ядките се смилат едро заедно със захарта и се разбъркват с канелата.
- 3.
Кръгла тава се намазва с масло. Корите леко се намачкават и се подреждат 6 кори една върху друга, като всяка се намазва с четка с масло. Разпределя се половината от плънката от ядки. Подреждат се отново 6 от корите, като всяка се намазва с масло. Поръсва се останалата плънка и отгоре се подреждат останалите 6 кори.
- 4.
Баклавата се нарязва на 8 парчета като торта. Дългите страни на получените триъгълници се разделят на 3 или 4 еднакви части и от всяка точка се пуска по една отсечка, успоредна на срещуположната страна (вижте снимката). Нарязаната баклава се залива с останалото сгорещено масло.
- 5.
Пече се на 160° С 50 - 55 мин., докато много добре се зачерви. Горещата баклава се залива със студения сироп. Добре е да се направи 2 дни предварително. Преди да се сервира, отново се нарязва, за да се отделят добре парчетата.