Начало За нас Реклама Контакти

Баклава с орехи и сушени плодове

Снимка за Баклава с орехи и сушени плодове
60
Време за приготвяне: 1 час + 8 часа за да поеме сиропа
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Умерено сладка и умерено сиропирана, тази ароматна баклава е чудесен десерт и то не само за празници.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 500 г фини кори за баница (15 броя)
  • 2 ч. ч. счукани орехи
  • 1 ч. л. канела
  • 1 щипка смлян карамфил
  • 300 г тъмни стафиди, сушени кайсии, сини сливи, смокини и фурми
  • 100 г локум, нарязан на малки кубчета или лимонови резенки
  • 150 г масло
  • за сиропа:
  • 2 ч. ч. захар
  • 2 ч. ч. вода
  • 1 с. л. настъргана портокалова кора
  • 50 мл лимонов сок
  • 1 с. л. розова вода, по желание

Начин на приготвяне

  • 1. .

    Смесват се орехите с канелата, карамфила, сушените плодове и локума.

  • 2. .

    Шест от корите се слепват по две с масло и върху тях се разпределя плънката. Навиват се на стегнати рула. Останалите кори се слепват по три с масло. Върху тях се поставят трите получени рула и се завиват стегнато. Намазват се с масло и се нарязват на пънчета с дебелина 4 см. Подреждат се едно до друго в намазана с масло тава, поливат се с останалото силно сгорещено масло и се пекат 20-30 мин. на 180° С. Охлаждат се.

  • 3. .

    За сиропа се слагат да заврат захарта, водата с портокаловата кора и розовата вода. Щом поврат 5 мин., се добавя лимоновият сок и се залива изстиналата баклава. Оставя се да постои поне 8 часа.


Подходящи типове вина
Дек. 2010
Още подобни рецепти
Коментари