Баклава с орехи и сушени плодове
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 500 г фини кори за баница (15 броя)
- 2 ч. ч. счукани орехи
- 1 ч. л. канела
- 1 щипка смлян карамфил
- 300 г тъмни стафиди, сушени кайсии, сини сливи, смокини и фурми
- 100 г локум, нарязан на малки кубчета или лимонови резенки
- 150 г масло
- за сиропа:
- 2 ч. ч. захар
- 2 ч. ч. вода
- 1 с. л. настъргана портокалова кора
- 50 мл лимонов сок
- 1 с. л. розова вода, по желание
Начин на приготвяне
- 1. .
Смесват се орехите с канелата, карамфила, сушените плодове и локума.
- 2. .
Шест от корите се слепват по две с масло и върху тях се разпределя плънката. Навиват се на стегнати рула. Останалите кори се слепват по три с масло. Върху тях се поставят трите получени рула и се завиват стегнато. Намазват се с масло и се нарязват на пънчета с дебелина 4 см. Подреждат се едно до друго в намазана с масло тава, поливат се с останалото силно сгорещено масло и се пекат 20-30 мин. на 180° С. Охлаждат се.
- 3. .
За сиропа се слагат да заврат захарта, водата с портокаловата кора и розовата вода. Щом поврат 5 мин., се добавя лимоновият сок и се залива изстиналата баклава. Оставя се да постои поне 8 часа.