Баклава с локум и ябълки
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 пакет фини кори за баница
- 1 ч. ч. кисело мляко
- 1 ч. л. сода бикарбонат
- 1 яйце
- 1 ч. ч. захар
- 3 с. л. олио
- 1½ ч. ч. брашно
- ½ ч. ч. настъргана на едро ябълка
- 1 пакет цветен локум, нарязан на малки кубчета
- 50 г разтопено масло
- за сиропа:
- 1 ч. ч. захар
- 1½ ч. ч. вода
- 100 г масло
- 1 пак. ванилена захар
Начин на приготвяне
- 1.
Млякото се разбърква със содата. Добавят се захарта и яйцето. Сместа се разбърква добре. Добавят се брашното, ябълките и локумът.
- 2.
Две от корите се намазват с малко от маслото и се слагат една върху друга. Поставят се няколко лъжици от плънката и се завиват на руло. По същия начин се процедира с останалите кори и плънка. Слагат се в тавичка върху хартия за печене. Намазват се с разтопено масло. Пекат се 20 мин. на 180˚С или докато се зачервят.
- 3.
От захарта, водата и маслото се сварява сироп за около 5 мин. Ароматизира се с ванилията.
- 4.
Студените баклави се нарязват на парчета и се заливат с горещия сироп.
Авг. 2009
Още подобни рецепти
Коментари