Азиатски ориз с яйца и зеленчуци
На китайската трапеза обичайно се поднасят доста на брой ястия. Затова повечето от тях трябва да се приготвят наистина бързо. Тази светкавична и ароматна азиатска рецепта напълно се вписва в това условие.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 ч. ч. дългозърнест ориз – басмати или жасминов
- 1 морков, нарязан на тънки пръчици
- 1 чушка, нарязана на тънки пръчици
- ½ ч. ч. замразен грах
- 200 г гъби, тънко нарязани
- 3 с. л. сушени китайски гъби, по желание
- 2 яйца
- 2 с. л. олио
- 1 ч. л. ситно нарязан джинджифил
- 4 скилидки чесън, ситно нарязан
- 4 с. л. соев сос
- 1-2 капки сусамово олио, по желание
Начин на приготвяне
- 1.
Ако използвате сушени китайски гъби, залейте ги с гореща вода за 15 мин. и ги нарежете.
- 2.
Оризът се измива добре, залива се с 1½ ч. ч. студена вода и се слага на силен огън. Щом заври, котлонът се намалява максимално, оризът се покрива плътно с капак и се оставя да къкри 10 мин. Котлонът се изключва, оризът се оставя покрит още 10 мин., а после се разрохква с вилица.
- 3.
През това време зеленчуците се нарязват и яйцата се разбиват леко.
- 4.
В сгорещеното олио се слагат джинджифилът и чесънът, а след няколко секунди се добавят и яйцата. Яйчната смес се разкъсва с помощта на дървена шпатула и се добавят зеленчуците. Разбъркват се 2 мин. и се слага оризът. Подправя се със соевия сос и сусамовото олио и се сервира.