Азербайджанска лесна баклава
Традицията на баклавите естествено и желано се разпростира и извън родния им Близък изток. В Азербайджан сочните десерти са намерили чудесно място, за да изпъкнат в пълен блясък.
СъставНеобходими продукти за 8 - 10 порции
- за тестото:
- 3 ч. ч. брашно
- 200 г студено масло, нарязано на малки кубчета
- 250 г заквасена сметана
- 1 ч. л. сода бикарбонат
- 2 жълтъка
- за пълнежа:
- 2 ч. ч. кафява захар
- 2 белтъка
- 300 г едро смелени орехи
- за глазурата:
- 1 жълтък
-
половинки орехи
Начин на приготвяне
- 1.
Брашното се стрива на трохи с маслото. Сметаната се разбърква със содата и жълтъците и се добавя към брашнената смес. Меси се кратко, докато се получи тесто. Разделя се на три части, които се оформят на плоски питки и се увиват с фолио. Слагат се да се охладят за 1 час в хладилника.
- 2.
За плънката белтъците се разбиват със захарта на сняг. Прибавят се орехите. Сместа се разделя на две.
- 3.
Охладеното тесто се разточва на правоъгълници с размер 20 х 30 см върху леко набрашнена повърхност.
- 4.
Тавичка се намазва с масло и на дъното се слага първата кора. Покрива се с половината от плънката. Поставя се втората кора и се покрива с останалата плънка. Отгоре се покрива с третата, последната кора. Леко се притиска. Намазва се с жълтък и се нарязва на ромбове или квадрати. В средата на всеки се поставя по една половинка от орех.
- 5.
Пече се 35 - 45 мин. в загрята фурна на 180˚ С. След като напълно се охлади в тавата, може да се премести да се съхранява в кутия.