Начало За нас Реклама Контакти

Азербайджанска лесна баклава

Снимка за Азербайджанска лесна баклава
150
Време за приготвяне: 150 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Традицията на баклавите естествено и желано се разпростира и извън родния им Близък изток. В Азербайджан сочните десерти са намерили чудесно място, за да изпъкнат в пълен блясък.

СъставНеобходими продукти за 8 - 10 порции

  • за тестото:
  • 3 ч. ч. брашно
  • 200 г студено масло, нарязано на малки кубчета
  • 250 г заквасена сметана
  • 1 ч. л. сода бикарбонат
  • 2 жълтъка
  • за пълнежа:
  • 2 ч. ч. кафява захар
  • 2 белтъка
  • 300 г едро смелени орехи
  • за глазурата:
  • 1 жълтък
  •  половинки орехи
     

Начин на приготвяне

  • 1.

    Брашното се стрива на трохи с маслото. Сметаната се разбърква със содата и жълтъците и се добавя към брашнената смес. Меси се кратко, докато се получи тесто. Разделя се на три части, които се оформят на плоски питки и се увиват с фолио. Слагат се да се охладят за 1 час в хладилника.

  • 2.

    За плънката белтъците се разбиват със захарта на сняг. Прибавят се орехите. Сместа се разделя на две.

  • 3.

    Охладеното тесто се разточва на правоъгълници с размер 20 х 30 см върху леко набрашнена повърхност.

  • 4.

    Тавичка се намазва с масло и на дъното се слага първата кора. Покрива се с половината от плънката. Поставя се втората кора и се покрива с останалата плънка. Отгоре се покрива с третата, последната кора. Леко се притиска. Намазва се с жълтък и се нарязва на ромбове или квадрати. В средата на всеки се поставя по една половинка от орех.

  • 5.

    Пече се 35 - 45 мин. в загрята фурна на 180˚ С. След като напълно се охлади в тавата, може да се премести да се съхранява в кутия.
     


Подходящи типове вина
Февр. 2013
Още подобни рецепти
Коментари