Начало За нас Реклама Контакти

Ароматен хляб със сирене и лук

Снимка за Ароматен хляб със сирене и лук
160
Време за приготвяне: 160 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - бира

Откога не сте пекли хляб? За да си припомните или да се отдадете за първи път на това благородно занимание, днес ви предлагаме една лесна, ефектна и много ароматна рецепта. Опитайте - не е страшно, а е вкусно!

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 1 глава лук, нарязана на ситно
  • 50 г масло
  • 500 г бяло брашно
  • 7 г суха или 20 г прясна мая
  • 1 ч. л. горчица
  • 170 г настъргано сирене чадар или зрял кашкавал, тип "Балкан"
  • 150 мл хладко мляко
  • 150 мл хлядка вода
  • 1 ч. л. черен пипер
  • 1 ч. л. сол

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Форма за печене с вместимост около 2 л се намазва с мазнина. Половината от маслото се загрява в тиган и в него се сотира лукът, докато омекне. Оставя се да се охляди.

  2. 2.

    Брашното се пресява. Сухата мая, се прибавя към брашното и се разбърква със солта и черния пипер. Слагат се лукът и сиренето, от което се отделят 3 с.л. за поръсване. Прави се кладенче и в него се слагат горчицата, млякото и водата. Ако се използва прясна мая, се разтваря в млякото и се сипва в кладенчето, оформено от брашното. Прави се топка и се меси 10 мин. върху набрашнена повърхност, докато тестото стане еластично и престане да лепне.

  3. 3.

    Тестото се слага в намаслена купа на топло да втасва около 60 мин., или докато си удвои обема.

  4. 4.

    Тестото отново се премесва и се разделя на 20 топчета. Половината топчета се подреждат на един ред на дъното на съда за печене и се намазват с разтопено масло. Отгоре се подреждат останалите топчета, пак се намазват с масло. Съдът се покрива с намаслено фолио и хлябът се оставя да втаса 45 мин.

  5. 5.

    Пече се в загрята фурна на 190° С за 40-45 мин. Поръсва се с отделеното сирене и когато се разтопи, хлябът се изважда и се охлажда върху решетка.


Ноем. 2009
Още подобни рецепти
Коментари