Ароматен хляб със сирене и лук
Откога не сте пекли хляб? За да си припомните или да се отдадете за първи път на това благородно занимание, днес ви предлагаме една лесна, ефектна и много ароматна рецепта. Опитайте - не е страшно, а е вкусно!
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 глава лук, нарязана на ситно
- 50 г масло
- 500 г бяло брашно
- 7 г суха или 20 г прясна мая
- 1 ч. л. горчица
- 170 г настъргано сирене чадар или зрял кашкавал, тип "Балкан"
- 150 мл хладко мляко
- 150 мл хлядка вода
- 1 ч. л. черен пипер
- 1 ч. л. сол
Начин на приготвяне
- 1.
Форма за печене с вместимост около 2 л се намазва с мазнина. Половината от маслото се загрява в тиган и в него се сотира лукът, докато омекне. Оставя се да се охляди.
- 2.
Брашното се пресява. Сухата мая, се прибавя към брашното и се разбърква със солта и черния пипер. Слагат се лукът и сиренето, от което се отделят 3 с.л. за поръсване. Прави се кладенче и в него се слагат горчицата, млякото и водата. Ако се използва прясна мая, се разтваря в млякото и се сипва в кладенчето, оформено от брашното. Прави се топка и се меси 10 мин. върху набрашнена повърхност, докато тестото стане еластично и престане да лепне.
- 3.
Тестото се слага в намаслена купа на топло да втасва около 60 мин., или докато си удвои обема.
- 4.
Тестото отново се премесва и се разделя на 20 топчета. Половината топчета се подреждат на един ред на дъното на съда за печене и се намазват с разтопено масло. Отгоре се подреждат останалите топчета, пак се намазват с масло. Съдът се покрива с намаслено фолио и хлябът се оставя да втаса 45 мин.
- 5.
Пече се в загрята фурна на 190° С за 40-45 мин. Поръсва се с отделеното сирене и когато се разтопи, хлябът се изважда и се охлажда върху решетка.