Английски великденски кифлички
Въпреки че тези кифлички могат да се купят по всяко време на годината, те са традиционен великденски специалитет на Острова. Допълнителен празничен блясък им придават канелата, индийското орехче и стафидите.
СъставНеобходими продукти за 24 броя
- 1 ч. ч. прясно мляко
- 2 ч. л. суха мая
- ½ ч. ч. захар
- 2 ч. л. сол
- 100 г стопено масло
- 1 ч. л. канела
- ½ ч. л. индийско орехче
- 4 яйца
- 5 ч. ч. брашно
- 1 ч. ч. стафиди
- 1 белтък
- за глазурата:
- 1 ч. ч. пудра захар
- 2 ч. л. фино настъргана лимонова кора
- 1-2 ч. л. лимонов сок
Начин на приготвяне
- 1.
Млякото се загрява, докато се стопли, но не трябва да е горещо. В него се сипва маята и се разбърква. Оставя се да постои 5 мин.
- 2.
Разбиват се заедно яйцата, захарта, солта, маслото, канелата и индийското орехче. Прибавя се млякото с маята. Прибавя се по малко брашното, докато се поеме. Тестото се меси 5-10 мин. Тестото става леко лепкаво. Покрива се с фолио и се оставя да втасва 45 мин.
- 3.
Тестото отново се меси около 5 мин., докато стане еластично. Прибавят се стафидите и отново се премесва. Оформя се на топка и се слага в купа, намазано с олио. Покрива се с фолио и се слага да престои в хладилника през нощта.
- 4.
На сутринта тестото се изважда и се оставя 30 мин. на стайна температура. Премесва се и се разделя на 24 парченца, които се оформят на топчици. Топките се подреждат в тави, покрити с хартия за печене на разстояние една от друга. Покриват се с кърпа и се оставят да втасат 1-1,5 ч.
- 5.
През това време фурната се пуска да се загрее до 200° С. Втасалите кифлички се срязват с нож на кръст, намазват се с белтък и се слагат да се пекат. След 10 мин. фурната се намалява до 180° С и се допичат още за 15 мин. Когато са готови, се украсяват с глазурата.
- 6.
Глазурата се приготвя, като захарта се разбърква с лимоновия сок и кората на лимона, докато стане достатъчно течна, за да се нанася. Ако има нужда, може да се добави още лимонов сок.