Начало За нас Реклама Контакти

Английски великденски кифлички

Снимка за Английски великденски кифлички
65
Време за приготвяне: 65 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - концентрат

Въпреки че тези кифлички могат да се купят по всяко време на годината, те са традиционен великденски специалитет на Острова. Допълнителен празничен блясък им придават канелата, индийското орехче и стафидите.

СъставНеобходими продукти за 24 броя

  • 1 ч. ч. прясно мляко
  • 2 ч. л. суха мая
  • ½ ч. ч. захар
  • 2 ч. л. сол
  • 100 г стопено масло
  • 1 ч. л. канела
  • ½ ч. л. индийско орехче
  • 4 яйца
  • 5 ч. ч. брашно
  • 1 ч. ч. стафиди
  • 1 белтък
  • за глазурата:
  • 1 ч. ч. пудра захар
  • 2 ч. л. фино настъргана лимонова кора
  • 1-2 ч. л. лимонов сок

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Млякото се загрява, докато се стопли, но не трябва да е горещо. В него се сипва маята и се разбърква. Оставя се да постои 5 мин.

  2. 2.

    Разбиват се заедно яйцата, захарта, солта, маслото, канелата и индийското орехче. Прибавя се млякото с маята. Прибавя се по малко брашното, докато се поеме. Тестото се меси 5-10 мин. Тестото става леко лепкаво. Покрива се с фолио и се оставя да втасва 45 мин.

  3. 3.

    Тестото отново се меси около 5 мин., докато стане еластично. Прибавят се стафидите и отново се премесва. Оформя се на топка и се слага в купа, намазано с олио. Покрива се с фолио и се слага да престои в хладилника през нощта.

  4. 4.

    На сутринта тестото се изважда и се оставя 30 мин. на стайна температура. Премесва се и се разделя на 24 парченца, които се оформят на топчици. Топките се подреждат в тави, покрити с хартия за печене на разстояние една от друга. Покриват се с кърпа и се оставят да втасат 1-1,5 ч.

  5. 5.

    През това време фурната се пуска да се загрее до 200° С. Втасалите кифлички се срязват с нож на кръст, намазват се с белтък и се слагат да се пекат. След 10 мин. фурната се намалява до 180° С и се допичат още за 15 мин. Когато са готови, се украсяват с глазурата.

  6. 6.

    Глазурата се приготвя, като захарта се разбърква с лимоновия сок и кората на лимона, докато стане достатъчно течна, за да се нанася. Ако има нужда, може да се добави още лимонов сок.


Апр. 2008
Още подобни рецепти
Коментари