Американски палачинки
В Щатите обичат храните с история и твърдят, че още местното индианско население приготвяло свой вариант на палачинките, наричан nokehick. За разлика от европейските им събратя днешните американски палачинки са по-пухкави и меки, тъй като съдържат набухвател. Най-често ги поднасят на малки купчинки, залети богато с вкусен топинг. Ако следвате стъпките, които Ивелина Иванова показва, ще получите едни много апетитни и много „американски” палачинки.
СъставНеобходими продукти за 12 броя
- 1 ч. ч. бяло брашно
- 2 ч. л. бакпулвер
- 2 с. л. захар
- ½ ч. л. сол
- 250 мл прясно мляко
- 1 с. л. заквасена сметана
- 2 с. л. стопено масло
- 2 яйца
- 1 с. л. олио
- карамелов топинг с банани:
- 1 ч. ч. кафява захар
- 2 с. л. масло
- 2 с. л. ром или коняк
- 200 мл сметана
-
2 банана, нарязани на кръгчета
Начин на приготвяне
- 1.
Брашното се пресява заедно с бакпулвера и се разбърква със захарта и солта.
- 2.
Млякото се разбива заедно с яйцата, заквасената сметана и стопеното масло.
- 3.
Сухата смес се сипва в яйчната и с бъркалката се разбива, докато продуктите се смесят, но без да се бърка прекалено дълго.
- 4.
Голям тиган се сгорещява и се намазва с олио. Сипват се по 2-3 с. л. от сместа в тигана. Заглаждат се с гърба на лъжицата. Могат да се пекат едновременно по 2-3 палачинки. Когато по повърхността се появят мехурчета и част от тях се спукат и превърнат в дупчици, палачинките се обръщат с шпатула. Изваждат се в топла чиния.
- 5.
Маслото за карамеловия топинг се стопява и се добавя захарта. Разбърква се и се слага ромът, оставя се да поври минута, докато алкохолът се изпари. Добавя се сметаната, разбърква се, докато сместа стане хомогенна, и се слагат бананите. След 1-2 мин. топингът е готов да бъде поднесен с палачинките.