Американски палачинки
Американците умират за палачинки, само че винаги ги правят с набухватели, понеже ги обичат по-малки, но по-дебели и пухкави. И задължително с кленов сироп! Разбира се, ние спокойно можем да го заместим с далеч по-присъщия ни мед.
СъставНеобходими продукти за 2 порции
- 1 яйце
- ½ ч. ч. прясно мляко
- 2 с. л. захар
- 30 г стопено масло или олио
- ½ ч. ч. бяло брашно
- ½ ч. ч. ръжено брашно
- 1 ч. л. бакпулвер
- ½ ч. л. сол
- масло за пържене
-
кленов сироп или мед и пресни ягоди за гарниране
Начин на приготвяне
- 1.
Яйцето се разбива с млякото и захарта. Добавя се маслото.
- 2.
Двата вида брашно се пресяват с бакпулвера и солта. Добавя се млечно-яйчната смес и се разбива с вилица, докато сместа стане хомогенна. Оставя се да постои 10 мин.
- 3.
Върху загрят тиган се слага малка бучка масло и се налива по 100 мл от сместа. Когато палачинката се надуе до около 1 см и се покрие с мехурчета, се обръща и се изпича до розово и от другата страна. Поднасят се с мед или кленов сироп и парченца ягоди.