Агнеса
Твърди се, че любимият български ретро сладкиш е измислен за Агнес Сорел, метреса на френския крал Шарл VII. И понеже на нея е кръстено и велуте с пилешко месо, версията е доста правдоподобна.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- за тестото:
- 200 г меко масло
- 1 ч. ч. пудра захар
- 1 ч. ч. брашно
- 4 белтъка
- 2 с. л. захар на кристали
- 1 ч. ч. смлени орехи
- за глазурата:
- ½ ч. ч. захар
- 3 с. л. вода
- 4 жълтъка
- 1 пръчка ванилия
-
50 г разтопен шоколад за украса
Начин на приготвяне
- 1.
Маслото се разбива на крем с пудрата захар. Добавя се пресятото брашно.
- 2.
Белтъците се разбиват на сняг, слага се захарта на кристали. Половината от белтъците се разбъркват с масленото тесто, слагат се орехите и се сипват останалите белтъци. Всичко се слага да се пече 10 - 15 мин. в правоъгълна форма 30 х 35 см, застлана с хартия за печене или намазана с масло и поръсена с галета във фурна, загрята на 180° С.
- 3.
Захарта се кипва с водата и се вари на гъст сироп, като не бива да се карамелизира. Капка от сиропа в чаша студена вода трябва да става на топче. Жълтъците се разбиват със семенцата на ванилията и постепенно на много тънка нишка към тях се прибавя врящият сироп. Разбива се на средни обороти, докато сместа стане гъста и изсветлее. Сладкишът се намазва с получената глазура и се оставя за 24 часа в хладилника, преди да се нареже.
- 4.
Може да се нареже на правоъгълници и да се украси като домино със стопения шоколад.