Заскрежени орехи
Когато дойдат много гости, всеки, който отговаря за изхранването им, се чуди и мае какво мезе да поднесе, като алтернативите са две - сладко или солено. Сладки да направиш - не става, защото ще има да точиш и печеш цяла нощ преди това. Соленки да поръчаш - пак не е работа, нали си канил на домашно. Така че остава само един вариант - да стъкмиш мезенце, което ще стигне за цяла рота. Нашата рецепта всъщност изпълнява и двете роли, защото е хем сладка, хем има и леко солена нотка. Естествено, тя е предвидена само за четирима, но като умножите количествата, ще получите достатъчно и за най-изгладнелите новобранци!
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 500 г орехи
- 1 белтък
- 1 с. л. вода
- 1 ч. ч. захар
- 1 ч. л. сол
- 1 ч. л. канела
Начин на приготвяне
- 1.
Белтъкът се разбива на сняг заедно с водата.
- 2.
Смесват се солта, захарта и канелата. Ядките се потапят в белтъка и се овалват в захарната смес. Пекат се на 150° С около 30 мин., като се разбъркват от време на време.