Начало За нас Реклама Контакти

Френски марципанови бонбони

Снимка за Френски марципанови бонбони
30
Време за приготвяне: 30 мин. + 2 часа за втвърдяване
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Смята се, че calissons - типичните за Прованс марципанови бонбони със захаросани плодове, са се появили през Средновековието в Италия, което е още едно доказателство за вековния и интензивен културен обмен между двете страни.

СъставНеобходими продукти за 15 - 20 броя

  1. 500 г марципан
  2. 500 г захаросан сушен пъпеш
  3. 50 г захаросани портокалови корички или 1 с. л. сладко от портокалови корички или 1 с. л. настъргана кора от портокал
  4. 1-2 с. л. вода от портокалов цвят
  5.  вафлени, оризови или кори за баница на сач
  6. за глазурата:
  7. 1 белтък
  8. 200 г пудра захар
  9. 1 ч. л. лимонов сок
  10. 100 г стопен тъмен шоколад
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Захаросаният пъпеш и портокаловите кори се слагат в кухненски робот заедно с водата от портокалов цвят и се мелят за кратко. Добавя се нарязаният на парченца марципан и всичко се смила заедно.

  2. 2.

    Сместа се разточва между 2 слоя хартия за печене на пласт с дебелина 1 см. Горният слой хартия се отстранява и върху сместа се залепва лист вафлена кора. Пластът се нарязва на формички, които се обръщат да засъхнат с кората надолу.

  3. 3.

    Белтъкът се разбива със захарта и лимоновия сок на много гъста паста. Намазва се върху сладките. След около 2 часа белтъкът се втвърдява. Сладките се съхраняват в кутия на сухо място. Може да се украсят със стопен тъмен шоколад.
     


Подходящи типове вина
Юни 2012
Още подобни рецепти
Коментари