Френски марципанови бонбони
Смята се, че calissons - типичните за Прованс марципанови бонбони със захаросани плодове, са се появили през Средновековието в Италия, което е още едно доказателство за вековния и интензивен културен обмен между двете страни.
СъставНеобходими продукти за 15 - 20 броя
- 500 г марципан
- 500 г захаросан сушен пъпеш
- 50 г захаросани портокалови корички или 1 с. л. сладко от портокалови корички или 1 с. л. настъргана кора от портокал
- 1-2 с. л. вода от портокалов цвят
- вафлени, оризови или кори за баница на сач
- за глазурата:
- 1 белтък
- 200 г пудра захар
- 1 ч. л. лимонов сок
-
100 г стопен тъмен шоколад
Начин на приготвяне
- 1.
Захаросаният пъпеш и портокаловите кори се слагат в кухненски робот заедно с водата от портокалов цвят и се мелят за кратко. Добавя се нарязаният на парченца марципан и всичко се смила заедно.
- 2.
Сместа се разточва между 2 слоя хартия за печене на пласт с дебелина 1 см. Горният слой хартия се отстранява и върху сместа се залепва лист вафлена кора. Пластът се нарязва на формички, които се обръщат да засъхнат с кората надолу.
- 3.
Белтъкът се разбива със захарта и лимоновия сок на много гъста паста. Намазва се върху сладките. След около 2 часа белтъкът се втвърдява. Сладките се съхраняват в кутия на сухо място. Може да се украсят със стопен тъмен шоколад.