Как се прави пшенична тортиля
-
Тортиля е всекидневният хляб на мексиканците. Царевичната тортиля или tlaxcallim, основна храна на древните ацтеки и маи, е позната от хилядолетия. След като испанците се установяват в Мексико, някъде около средата на ХVІ век, тънките безквасни питки започват да се приготвят и от пшеница. Пшеничната тортиля е с повече съставки от оригинала (царевичната е само от никстамализирана царевична маса) и е по-трайна и еластична. Те са чудесна алтернатива на хляба или сухарите, имат неутрален вкус и се предлагат буквално с всякаква солена, лютива, сладка или смесена плънка. Могат да служат и като вкусен прибор за хранене или да се препичат и сервират със салата.
-
Вижте техниката за приготвяне на пшенична тортиля, показана от нашия шеф-готвач, Ивелина Иванова.
-
Необходими продукти за 4 порции:
-
500 г пшенично брашно тип 500
-
3 с. л. мас
-
1 ч. л. сол
-
гореща вода
-
Начин на приготвяне:
-
1. Брашното се пресява и се разбърква със солта, слага се маста и се стрива на трохи. Добавят се 2-3 с. л. гореща вода, докато се оформи топка. Не се меси дълго.
-
2. Разделя се на топки с големината на яйце, които се оставят върху набрашнен плот да починат 20 мин.
-
3. Разточват се на много тънки кръгове с диаметър около 20 см.
-
4. Изпичат се на умерен огън - на сач или в сух загрят тиган без мазнина - по 2 мин. от всяка страна. Ако няма да се използват веднага, се прибират в найлонов плик и се съхраняват в хладилника. Могат да се затоплят в микровълновата фурна.