Бланширане

Бланшират се различни видове продукти поради следните причини:
· За да се отдели по-лесно кожицата - при домати, праскови, ядки
· За да се запази цвета и аромата - при зеленчуците преди замразяване
· За да се премахне горчивия вкус - при някои зеленчуци
· За да се втвърдят - напр. при момиците
· За да се премахне излишната сол - при бекона
· Бланширането е често първоначалната обработка на зеленчуците, преди кратко запържване в масло или за салата. Често се налага след бланширането да се залеят с ледена вода за да се прекрати по-нататъшното топлинно въздействие.
1. Зеленчуците се поставят в цедка или гевгир и се потопяват в съд с вряща подсолена вода, обикновено за 2-3 мин. Веднага след това цедката се отстранява.
2. Поставя се под течаща студена вода или в съд с вода и лед. След охлаждането зеленчуците се отцеждат.