Здравословни традиции от три континента
Средиземноморската кухня е толкова разнообразна, колкото са и страните по това крайбрежие. Италия, Франция, Испания, Гърция или Северна Африка – вариация на вкусове, обичаи и специфики на повече от 16 държави с различна култура, икономика, религия, етническа принадлежност.
Тези страни се славят не само с гастрономически чудеса, но и със завидното здраве и дълголетие на жителите си. Редица изследвания сочат, че те страдат много по-рядко от сърдечно-съдови заболявания и затлъстяване, а причина за това е местната кухня, която изобилства от антиоксиданти, възпрепятстващи ранното стареене. “Тайната е в комбинацията от здравословна храна, поръсена с уханен зехтин и поднесена с чаша хубаво червено вино”, казват местните хора.
Консумация на житни култури, зеленчуци, варива, плодове, ядки, риба и зехтин; ароматни подправки и билки, лук и чесън; лесен начин на готвене – това са тайните на средиземноморската диета и храненето, към което все повече хора се стремят. Спазването на този режим извън пределите на въпросните страни отдавна е факт, а диетата се ползва като основа на здравословното хранене.
Менюто в Средиземноморието се основава на традициите в храненето на остров Крит и Южна Италия. Хранителната пирамида на тази диета подчертава значението на продуктите, формиращи основните хранителни групи. За здравословно хранене са необходими всички групи храни, защото всяка от тях осигурява само някои от веществата, от които човек се нуждае. Основните продукти на средиземноморската диета по ред на важност започват с
житните храни
хляб, паста, кускус и ориз. Пълнозърнестият хляб тук е на особена почит, но не и в комбинация с масло или маргарин, които са основен източник на транс мазнини.
Традиционната за много страни средиземноморска диета включва
много плодове и зеленчуци
По време на сезона те са ароматни и вкусни, а когато се консумират сурови или с минимална топлинна обработка, запазват и най-много от полезните си вещества. Често тук десертът е именно плод. Например жителите на Гърция консумират средно по девет пъти на ден антиоксидантните червени плодове и зеленчуци.
Предпочитани от местните са и разнообразните
бобови храни и ядки,
сред които са боб, леща, грах, сурови орехи, бадеми, лешници, кедрови ядки. И тъй като те са доста калорични, жителите на средиземноморските страни следват златното правило да хапват всекидневно по една шепа от тях.
Разбира се, като всяка диета и тази не отхвърля мазнините, но различното е, че тук се набляга почти само на растителните. Изключително значение се отдава на консумацията на
маслини и студенопресован зехтин
Той е съставен предимно от олеиново масло и е богат на витамин Е, бета-каротин и други антиоксиданти. Въпреки че е мазнина и е с високо калорично съдържание, доказано е, че хората, които консумират по 60 грама зехтин дневно, живеят здравословно, както и че когато се приема като част от балансирана диета, зехтинът не води до напълняване.
Традиционните за нашата страна
млечни продукти -
сирене и кисело мляко, естествено, присъстват и тук, макар и да не са сред най-популярните храни.
Ако искате да се храните като истински средиземноморец, това е един добър повод да увеличите консумацията на
риба и морски дарове
Като изключим рибата, останалите храни като октопод, калмари и сепията и различните видове миди не са така популярни у нас. Това е почти непростимо от здравословна гледна точка, защото те са богати на протеини, фосфор, желязо и витамини В1 и В2, които подобряват състава на кръвта и са важни за здравето на черния дроб. Тези вкусни продукти освен това са бедни на мазнини и въглехидрати. За сметка на това съдържанието на ненаситените и омега-3 мазнини, които помагат на кръвоносната система и на доброто функциониране на сърцето и засилват имунната система, е изключително високо. По своята хранителна стойност те са поставени преди яйцата и пилешкото месо.
И ако в повечето диети алкохолът се отхвърля напълно, то тук това не важи. Всеизвестно е, че
червеното вино
действа като антиоксидант и има благотворен за сърцето ефект. И тук обаче консумацията трябва да умерена – по чаша на ден.
И накрая, въпреки че липсва в пирамидата, още един важен компонент – да успеете да се насладите на всяка хапка от вкусната, здравословна и питателна средиземноморска храна.
от Петя Ралчева