Начало За нас Реклама Контакти

Започва фестивалът "Вино и храна" във Варна

Снимка за Започва фестивалът

Международното изложение Вино и храна започва днес (12 юни) във вътрешния двор на Археологическия музей – Варна. За пореден път организатори са Българската асоциaция на сомелиерите и виноценителите и Българската асоциация за кулинарна култура, като събитието е под патронажа на Министерството на туризма и Община Варна.

Фестивалът продължава културата и традициите на изложенията и дегустациите на вина и храни от 30-те години на миналия век до днес в морската ни столица. "Целта е България и Варна да се утвърдят като гурме дестинация в национален, европейски и световен мащаб и да функционират като такива целогодишно", заявяват организаторите.

Международното изложение се провежда за трета поредна година във Варна. То събира над 40 изби и производители на хранителни продукти от цялата страна, в това число вино, месо, сирена, колбаси и хлебни изделия. Форумът дава възможност да се организират срещи между най-важните участници в бранша - производители и търговци, винари, лозари, туроператори, хотелиери, ресторантьори и ценители. "Събитието съчетава традиционното с новаторското, културното наследство от различен ъгъл (развитието на българската кухня), повишавайки интереса към културно-историческо наследство с нов интересен разказ за традициите в региона", смтята организаторите от Българската асоциaция на сомелиерите и виноценителите Стефка Свещарова и Георги Филипов.

В програмата на фестивала са включени тематични семинари, свързани с дегустация на вина и кулинарни изделия, както други актуални теми, посветени на културния, винения и кулинарния туризъм.

Програма:

12 юни 2015, петък:

Отворено за граждани: 16:00 - 20.00 ч. (вход 5 лв.)
Официално откриване: 16:00 ч.
Гурме-зона график: 17:00-18:00 / 18:00-19:00 / 19:00-20:00 ч. (куверт 15 лв)

13 юни 2015, събота:

Отворено: 12:00 - 20.00 ч. (вход 5 лв.)
Гурме-зона график: 13:00-14:00 / 14:30-15:30 / 16:00-17:00 ч. (куверт 15 лв)
Съпътстващ семинар с дегустация "78 или 87? Как да формираме критерии за оценка на вината - из работата на винения съдия" с лектор Яна Петкова – 15:00-16:00 ч. (вход 10 лв)

14 юни 2015, неделя:

Отворено: 11:00 - 17.00 ч. (вход 5 лв.)
Гурме-зона график: 12:30-13:30 / 14:00-15:00 / 15:30-16:30 ч. (куверт 15 лв)
Съпътстващ семинар дегустация "Как да наравим хубаво кафе в къщи" с лектор Йордан Дъбов – 11:30-12:30 ч. (вход 10 лв)

Форумът се ползва с подкрепата на всички туристически организации в града и региона като Варненска туристическа камара, Варненска асоциация на ресторантьорите и хотелиерите, Съюз на хотелиерите – Златни пясъци, Варненска асоциация на туристическите агенции, Съюз на екскурзоводите в България, Регионален исторически музей, Колеж по туризъм, Гимназия по туризъм "Асен Златаров", Шефс Клуб и др. 

Gourmet Publishing ще има самостотелен щанд на изложението, на който всички издания ще могат да бъдат закупени със значителна отстъпка. DiVino.bg е традиционен медиен партньор на събитието от самото му създаване.

от DiVino Юни 2015
Коментари