Започна финалът на Bocuse d’Or 2015
Днес, 27 януари, от 10.00 часа започна финалът на престижното кулинарно състезание Bocuse d’Or , който се провежда на всеки две години в Лион, родния град на легендарния шеф-готвач Пол Бокюз. След няколко месеца подготовка двайсет и четирима от най-обещаващите готвачи в света се събират за двудневно напрегнато съревнование, за да спечелят една от най-желаните награди в света на кулинарията.
В тазгодишното издание на Bocuse d’Or ще участват готвачи от следните държави:
• Австралия
• Аржентина
• Великобритания
• Гватемала
• Германия
• Дания
• Естония
• Исландия
• Испания
• Канада
• Малайзия
• Мароко
• Норвегия
• САЩ
• Сингапур
• Унгария
• Финландия
• Франция
• Холандия
• Чили
• Швейцария
• Швеция
• Южна Корея
• Япония
Съдиите на конкурса - изявени шеф-готвачи, също са представители на страните, които участват.
Състезателите трябва да приготвят две ястия – с месо и с риба. Месното предложение тази година е на основата на свободно отгледана токачка и трябва да отразява регионалната гастрономическа култура на състезателите.
Рибното ястие освен френска ручейна пъстърва трябва да съдържа поне 50% растителни съставки, като продуктите, които може да се използват ще станат ясни в деня на финала. Тогава ще бъде избран и зеленчук, който задължително трябва да присъства в ястието. Изборът ще е между финокио, праз, селъри и тиква цигулка.
Финалът може да бъде проследен на живо на сайта на състезанието. Излъчването започва в 10.00 часа.