Начало За нас Реклама Контакти

Заблуди и митове - яйцата, кафявата захар и кафето

Снимка за Заблуди и митове - яйцата, кафявата захар и кафето

ЯЙЦАТА ПОВИШАВАТ НИВОТО НА ХОЛЕСТЕРИНА В КРЪВТА

В едно нормално кокошо яйце има близо 300 мг холестерин, а това е максималната препоръчителна доза на ден. Въпреки това яйцата не оказват кой знае какъв отрицателен ефект върху нивото на холестерина, при положение че човек е здрав. Това ниво не се влияе от поетия холестерин, а от количеството и вида мазнини, които ядем. Освен това самият организъм произвежда холестерин, така че дори и при диета с ниско съдържание на холестерин нивото му в кръвта може да се покачи. За здрави хора важи правилото: Две до четири яйца на седмица не вредят (в това число и яйцата в сладкишите и хлебните изделия).

КАФЯВАТА ЗАХАР Е ПО-ЗДРАВОСЛОВНА ОТ БЯЛАТА

Кафявата захар е междинен продукт при производството на бяла захар от захарна тръстика. Оцветяването се получава чрез нанасянето на тънък слой захарен сироп, а вкусът наподобява малц или карамел. Твърдението, че е по-здравословна от бялата захар, е от царството на приказките. Съдържанието на калории е еднакво, влиянието върху нивото на кръвната захар - също, а зъбите са еднакво застрашени от кариес. Единственото положително качество на кафявата захар е, че съдържа малко повече минерали и витамини, но разликите са толкова минимални, че не играят никаква роля.

КОКА-КОЛА РАЗЯЖДА МЕСО

В средата на миналия век конкуренцията на известната безалкохолна напитка от Атланта пуска слух, че течността е в състояние да разяжда сурово месо. Доказано е обаче, че месото се подува, ако го поставим за няколко часа в кока-кола, но нищо повече. Въпреки това противниците на глобалния концерн и до днес продължават да твърдят обратното.

Март 2007
Коментари