За първи път САЩ печели Bocuse d’Or
Вчера, 25 януари, след точно 5 часа и 35 минути на готвене отборът на САЩ за първи път спечели световния кулинарен конкурс Bocuse d’Or. На второ и трето място останаха Норвегия и Исландия, които за пореден път затвърдиха позициите на новата скандинавска кухня.
Отборът на САЩ беше воден от Матю Питърс от нюйоркския ресторант Per Se. Състезаваха се 24 държави от всички континенти, като отборите се класираха след национални и регионални кръгове.
Това издание на конкурса чества 30-годишнината му и за да почете кулинарната традиция на града домакин Лион постави пред състезателите предизвикателството да пресъздадат и сервират на поднос своята версия на класическата рецепта пиле с речни раци. Разбира се, пилешкото на състезанието беше от Брес, а вместо речни раци можеше да се използват и други черупчести.
Изглежда според организаторите на Bocuse d’Or светът е все по-вегански, защото в крак с тази тенденция втората тема на конкурса изискваше ястието, поднесено в чинии, да е само от растителни продукти.
Следващото световно издание на Bocuse d’Or ще е след две години, а европейският финал ще се проведе през юни 2018 в Торино.