WWF опазва природен парк с традиционни ястия

Най-новата българска акция на световната природозащитна организация WWF се нарича „Кулинарните тайни на природата“ и е съвместна с ресторантите "К-експрес" в София, Варна, Бургас и Пловдив. През целия месец ноември 2014 г. в тях може да поръчате ястия, приготвени по 12 рецепти, които са традиционни за района на природен парк „Българка“.
[WWF]
10% от сумата, събрана от продажбата на
• чушки с ориз и гъби от с. Зелено дърво
• пикантен боб с маслини
• тревненска гъбена чорба
• вегетарианска мусака по тревненски
• лъжлив Съби от Габровско
• тревненска салата от чушки
• свинско с картофи, сини сливи и праз
• тревненски сач с пилешко и свинско
• патладжан по тревненски
• печена тиква с мляко, мед и орехи
• содена питка със сирене
• тревненска чорбаджийска запеканка
ще бъдат вложени във фонд, който ще се изразходва за възстановяването на средностаропланинска овца по пасищата в района на ПП "Българка". След края на кампанията с набраните средства ще бъдат закупени агнета от тази порода, които ще бъдат предоставени за отглеждане на стопани от района на парка. Завръщането на стадата овце е изключително важно за съхраняването на планинските пасища и цялото им биоразнообразие.
Ето и малко повече информация за три от традиционните рецепти от района на природния парк в Средна Стара планина:
Тревненска гъбена чорба
[WWF]
Тревненци се гордеят с тази чорба, защото от начина на приготвянето ѝ е произлязъл изразът "прост като гъбена чорба". Тя се приготвя от няколко вида горски гъби според сезона. Прибавят се ориз или фиде, лук, тарос (естрагон), смлян черен пипер и сол на вкус. От смесването на различните видове гъби се получава комплексен аромат, който съвсем леко е подкрепен от малко подправки.
Тревненска салата
[WWF]
Приготвя се от домати, печени червени чушки, лук, чесън и магданоз.
Свинско със сини сливи
[WWF]
При приготвянето на рецептата може да се използват 5-6 пресни или 7-8 сушени сини сливи без костилките. Ако сливите са сушени, се накисват за една нощ във вино. Половин килограм свинско се нарязва на парчета, запържва се до златисто и се вади от съда. В същата мазнина се задушават до омекване 2 нарязани на ситно стръка праз. Месото се връща в съда, добавят се сливите, 1 ч. л. захар, 1 ч. л. сладко от сини сливи и 150 мл вино и се разбърква. Щом алкохолът се изпари, се долива 1 с. л. доматено пюре, разтворено в 150 мл бульон. Добавят се сол, чубрица, червен и черен пипер и по желание мащерка, риган или майоран и се задушава до омекване на месото. Може да се приготви и с картофи.