"Вкусете Балканите" показа занаятчийски храни

От 6 до 9 ноември Slow Food България беше домакин на регионалния форум "Вкусете Балканите". Събитието се състоя по време на специализираното изложение Interfood & Drink в ИнтерЕкспо Център.
На щанда на организацията, която се бори за съхраняването на традиционното производство на храна, членовете на конвивиумите – местните общности на Slow Food в България, представиха удивително разнообразие от хранителни продукти. Освен все по-популярните продукти от четирите български Slow Food президиума - зелено сирене от Черни Вит, нафпавок от Горно Драглище, смилянски фасул и толумско и бяло сирене от каракачански овце, на една от най-посещаваните локации на изложението можеше да се видят и опитат ръчно направени кашкавали от Стара Загора; лютеници, ябълки и розови домати от Куртово Конаре; овча пастърма от село Брезница; кестенов мед и райски ябълки от Петричко; традиционни печива и козе сирене от Странджа; мариновани и пушени риби от Южното Черноморие; мед и биволски млечни и месни продукти от Русенско; мед от Троянския Балкан; сладка и конфитюри от Родопите; квасени хлябове от Стара Загора, телешко от Източните Родопи, млечни продукти от Равногор, домашна лютеница от Копривщица и още много други качествени храни.
В подкрепа на местните производители в регионалния форум взеха участие Пиеро Сардо – един от основателите на Slow Food и председател на фондацията за опазване на биоразнообразието към организацията, д-р Урсула Хъдсън, лидер на Slow Food Германия, Серджо Валентини, ресторантьор и председател на Slow Food Трентино. Те заедно с Десислава Димитрова и Микеле Румиц, които координират работата на Slow Food на Балканите, представиха основните проекти и проблеми, които касаят традиционното производство на храна в региона.
В съпътстващата програма (конференции, семинари и кръгли маси) на „Вкусете Балканите“ участваха производители, шеф-готвачи и делегати на Slow Food от Албания, Македония, Румъния, Турция и Хърватия.
В съботния ден членовете на младежката мрежа на Slow Food в София приготвиха за гостите на изложението традиционни български ястия, като оползотвориха дарени от местните производители продукти. Целта им беше да покажат, че дори и изостаналата в хладилниците храна може да се използва и не е нужно да се изхвърля.