Виното e акцент на Alimentaria'16
![Снимка за Виното e акцент на Alimentaria'16](/sites/default/files/imagecache/recipe_large_image/articles/Intervin660_430_2016.jpg)
700 компании на Intervin
В края на април предстои 40-то издание на голямото европейско изложение за храни и напитки Alimentaria в Барселона. Виненият салон Intervin е сред водещите европейски винени изложения и тази година близо една пета от всички изложители на Alimentaria 2016 (25-28 април 2016) са испански и световни компании, производители на вино. По случай 40-годишнината си Alimentaria представя VINORUM Think, едно обновено творческо пространство за дискусии, дегустации, съчетания на вино и храна и лекции и майсторски класове, свързани с испанското и световното вино. Програмата ще се води от 40 испански и международни експерти, включително известни винени критици, енолози, мастърс ъф уайн, сомелиери и шеф-готвачи.
Така, от 25 до 28 април VINORUM Think ще бъде най-интересното място на изложението – пространство за анализи, визуализации и разбиране на испанското и световното вино – място за запознанство с последните продукти и новости в сектора, с вината, които определят тенденциите и с последните открития в интимната връзка между виното и гастрономията.
Виното и здравето са акцент на Международния конгрес на средиземноморската диета в рамките на Alimentaria 2016
Конгресът на средиземноморската диета се провежда всеки две години в рамките на едно от най-значимите международни изложения на хранително-вкусовия бранш в Европа, Alimentaria в Барселона. Тази година конгресът е на 27 и 28 април, а централна тема е връзката между виното и здравето. Известната специалистка в областта, д-р Ирис Шай ще представи най-новите открития и научни доказателства за благотворните ефекти на виното върху човешкото здраве и особено връзката на потреблението на вино с диабета.
Д-р Шай се ползва с огромен авторитет и има богат опит като ръководител на научно-изследователски групи, свързани с хранителни стратегии и специфични компоненти на човешката диета като виното. Проучванията й се характеризират с впечатляващо ниво на иновативност и качество на изследванията в областта на лечението. Изводите от нейните изследвания се цитират като водещи насоки при актуализиране на медицинските предписания за хранене при хронични заболявания.