В Тетевен ще празнуват саламурата
Вероятно всеки регион има своето емблематично и неповторимо ястие. За Тетевен е трудно да се каже дали това е лучникът или боб чорбата със зелени джанки, но изглежда жителите на поречието на Бели и Черни Вит са се обединили около саламурата. Нейният първи празник ще е на 25 юни на централния площад на Тетевен.
За мнозина саламура означава солен разтвор за сирене или туршия, но в Тетевенско това е чудна чорба от дребни риби (черна мряна, клен, пъстърва) и люти чушки, изпечени на жар, плоча или скара, домати, чесън, копър и доста оцет. В някои рецепти има и печени чушки, и речни раци. Общото е, че чорбата трябва да е солена, кисела и люта, така че да подхожда на тетевенската сливова ракия. Студената саламура пък е местната сутрешна алтернатива на шкембе чорбата и е със същите терапевтични свойства.
На първия празник на саламурата ще участват жители на шест населени места: Рибарица, Черни Вит, Дивчовото, Голям извор, Гложене, Тетевен. Ще има кулинарна изложба на местни рибни ястия и ще се готви саламура. Риболовните традиции ще бъдат представени чрез изложение на риболовни пособия и демонстрационно хвърляне на срекме - уред, чието използване е забранено от закона. Разбира се, празникът е и чудесен повод за изява на местните певчески и танцови състави.