Циганско лято с Петка и димитровска зима
Някои топли, благи дни през октомври са като подарък от Господ. Да се отпуснеш под ленивото есенно слънце, да поблееш на воля, да дадеш пълна почивка на душата си - ето какви радости предлага мекият есенен месец. А и октомври е райско време за кулинарите.
Есенни съкровища
Едва ли по нашите географски ширини друг период в годината може да се похвали с подобно царско богатство от плодове и зеленчуци, гъби и меса, риба и дивеч. Това е златното време на градинските ябълки и круши, на уханните дюли; още зреят смокини и нарове, орехите - вече позасъхнали, са тъкмо за прибиране; събират се пресни сладки кестени; гроздето за вино ферментира, но има десертни сортове за ядене; за чушките и патладжаните да не говорим - сега се правят туршиите; време е да се сложи и киселото зеле; актуални стават празът, кореноплодните, тиквата, дивите гъби. Пак през октомври в добри години в Черно море е пълно с паламуд и лефер. И мидите са по-добри от летните. Открива се сезонът за лов на зайци, на яребици, на фазани и кеклици, продължава ловът на диви патици и гъски. Пък и есенното агнешко е дори по-вкусно от пролетното.
Кулинарни празници
През ръждивия есенен месец във Франция и Италия трепетно събират безценните и неизразимо вкусни трюфели и се провежда прочутият Фестивал на белия трюфел в град Алба, Пиемонт. В някои френски провинции също се черпят в чест на разни октомврийски храни: има празник на кестените и манатарката във Вилфранш де Перигор, недалеч от Бордо, празник на есенните плодове в Пеяк, Бретан или на ябълките и сайдера в Нормандия.
Петковден
В нашите народни вярвания най-благият месец разделя лятото от зимата. През октомври в нашия православен календар няма дълги пости и на двата по-големи религиозни празника, Петковден (14 октомври) и Димитровден (26 октомври), обредните трапези са богати на месо. Денят на света Параскева, която е особено тачена светица по нашите земи, се нарича още Петки и има някои езически корени. Тогава се заплождат овцете, а междувременно жените не бива да вършат никаква работа - не плетат и не шият, не перат и не месят тесто, за да се роди здрав добитък. По някои краища, например Източна Тракия, на първия понеделник преди Петковден се вари курбан за цялото село, според обичая Господя църква. А освен курбан чорба на самата Петковденска трапеза се сервират месо, яхния с праз и сарми с лозови листа. И, разбира се, пресни питки.
Димитровден
С пищни угощения е свързан и денят на свети Димитър Солунски, покровител на студа и снега. Големият църковен празник Димитровден, съществуващ на Балканите още от V век, се възприема в народната традиция като начало на зимата. Към 26 октомври приключва сезонът за пастирите и ратаите, наети по Гергьовден и пак тогава се спазаряват работниците за зимните месеци. Може би отново заради настъпващата зима обредните ястия са доста солидни и задължително съдържат месо. На селските сборове и след църковните служби се яде курбан от овче месо и най-често се приготвя яхния от петел, а за десерт - пита с ябълки.
Дори и да не се наканим да сварим курбан, пак бихме отдали чест на традицията, ако приготвим вкусно ястие с овнешко или агнешко месо и си угодим с някоя от безбройните рецепти за сладкиши с ябълки. На следващите страници ви предлагаме две идеи за Димитровден, модерни, достъпни и най-важното, вкусни.