Начало За нас Реклама Контакти

Това трябва да бъде Банско

Снимка за Това трябва да бъде Банско
снимка: infomreja.bg

На 14 декември, с весели шоу програми, състезания и красива заря, беше открит новият ски сезон в пиринския ни курорт Банско. Наред с личното присъствие на ски легендите Алберто Томба, Марк Жирардели, Люк Алфан, Юре Козир и Петър Попангелов, акцентът за пръв беше поставен и върху уникалната местна кулинарна традиция, характерна за Банско, Добринище и цялото Разложко поле. Това определено е голяма крачка напред в отношението към туризма тук.

За организаторите от община Банско и фирма „Юлен“ вече е ясно колко е важна ролята на местната гастрономическа култура и на автентичната храна, за да бъдат привличани по-заможни и взискателни туристи. Кметът Георги Икономов не крие амбициите на общината да превърне Банско в елитен курорт. Но елитните гости навсякъде по света търсят типичните местни вкусове и особености на храната. Елитните ски-туристи най-често са и информирани и любознателни кулинарни туристи. И точно такъв е пътят – да се привлича вниманието върху истинската традиция свързана с местната храна, както направи това Ути Бъчваров със своя пътуващ кулинарен театър „Вкусна България“. На централния площад на Банско, пред очите на публиката и с помощта на местни майстори, той приготви цели 100 метра бански суджук.

„Направих нещо, за което съм мечтал много време, сподели Ути Бъчваров. Да е зима, да има много хора, да има много вино – „Домейн Бойар“ бяха дали 500 литра вино – и да има бански суджук.
За мен суджукът е един от най-вкусните местни специалитети. Той е „ендемит“ в кулинарията – месото се мели едро и се овкусява с горски кимион – смесва се и едър, и дребен. Следобед на площада бъркахме каймата и подправките, доставени от известния местен месар и колбасар Пулче, в дървени корита като едно време и напълнихме суджука пред очите на всички. Големият ми тиган и казан са създадени именно за такива празници. Направих леко пикантен сос с домати, лук и сухи чушки, а 100-те метра суджук навих вътре, после го нарязах, той си пусна от сока и се получи нещо изумително. За уплътняване сложих 20-30 кг фасул… Щастлив съм, че успях да нахраня всички. Така подгряхме идването на големите скиори, които сега са тук, на кулинарната изложба „Това е Банско“.

След дългия зимен ден, прекаран по пистите и на Бъндеришка поляна, прочутите скиори с видимо удоволствие хапваха от ястията, подредени в тържествената зала на читалището в Банско и разпитваха Пепи Попангелов за имената и съставките на блюдата.

Огромен успех пожънаха домашните гозби на група жени от Добринище, които с натурални продукти от собствените си градини и стопанства, бяха приготвили десетина от специфичните за пиринското градче специалитети, например фудула (от вода, брашно, яйца, сирене и сланина), баркада (добринишки качамак), су’и чушки (сушен в шушулките фасул, варен най-малко 6 часа със свински кокал, уши и крачета) или ялова баница (от точени кори и захарен сироп).

Да, местната храна на Банско и околността е истинско богатство, но тя е автентична, само когато се приготвя с добри местни продукти. При едно положително развитие на законодателството у нас спрямо дребните и средни фермери, Банско може да стане важен двигател за възраждане и развитие на земеделието, фермерството и занаятчийското производство на храна в целия район. Защото качественият ски туризмът има нужда от добра автентична кухня, а тя не може без истински местни продукти. Хубавото е, че в Банско вече ясно осъзнават тази взаимна зависимост. 

от Веселина Маринова Дек. 2013
Коментари