Тера Мадре Балкани 2014

Участници от 11 балкански държави ще се съберат на трета поред среща на Slow Food общностите от 19 до 22 юни в Дубровник, Хърватия.
Третото издание на Тера Мадре Балкани, организирано от KINOOKUS с подкрепата на Slow Food, ще се състои от 19 до 22 юни в Дубровник и ще събере хранителните общности от Югоизточна Европа, за да споделят своите кулинарни традиции и да призоват към действия за опазване на наследството на селските райони. Повече от 200 делегати ще пристигнат от 11 държави (Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Гърция, Косово, Черна гора, Македония, Румъния, Сърбия и Турция).
Карло Петрини, основател на Slow Food, ще участва на Тера Мадре Балкани и ще говори на две от конференциите на 21 юни, събота.
Важна част от събитието ще бъде Пазарът на Земята с представители от 68 хранителни общности от Югоизточна Европа, който ще бъде разположен в историческия парк Gradac. Пазарът включва 32 щанда, където ще бъдат изложени традиционни храни от страните участници във форума, сред които и специална селекция от местни хърватски сирена и млечни продукти, номинарани за Съкровищницата на вкусовете като сиренето ‘škripavac от млякото на местната порода крави „Буша”, зрели сирена от региона Međimurje, козе сирене от Източна Славония и известното сирене Paški от фамилна ферма на остров Паг.
Пазарът е мястото, където всеки ще може да открие и да вкуси рядко срещани храни, да почерпи опит и знание директно от производителите и да разговаря с тях за традиционните техники на производство и специфичните характеристики на всеки продукт.
Конференции в университета на Дубровник, кампус, амфитеатър:
- 20 юни (петък), 10:30-13:00. Тера Мадре Балкани - пленарна сесия. Ще бъдат представени основните теми за обсъждане през следващите дни: от ролята, която ЕС трябва да играе в подкрепата за дребните фермери в региона, до устойчивите риболовни практики в Адриатическо море; от традиционите продукти и географските означения до Съкровищницата на вкусовете на Slow Food и проектите на Президиумите; от ролята на младежите в селското стопанство и производството на храни на Балканите до възпитаването на вкусовете при децата.
- 20 юни (петък), 15-17:00ч. Подкрепа за дребните фермери на Балканите. ЕС често е обвиняван за налагането на прекалено стриктни правила и регулации, ограничаващи дребните производители и застрашаващи производството на традиционни храни. Тази конференция цели да представи възможностите за гъвкаво прилагане на регламентите на ЕС и да покаже как страните членки ги прилагат. Конференцията ще предложи Декларация на партньорите от мрежата на ESSEDRA и Forum Synergies, която след направените по време на срещата допълнения ще бъде официално представена в ЕК.
- 20 юни (петък), 17:30-20:00. Традиционните продукти и географските означения. От всичките над 1400 продукта със защитени географски означения в ЕС, едва няколко са от Балканите. Тази конференция, организирана от ФАО и REDD, цели да разясни процеса за получаване на географско означение. Като примери ще бъдат представени мандарините от долината Неретва и наденицата „кулен“ от Баранжа (Хърватия), заедно с презентация на проекта Hrvatski Otočni Proizvod, стартиран от Министерството на регионалното развитие на Хърватия.
- 21 юни (събота), 10:00-12:00. Отвъд Съкровищницата на вкусовете. Определяне на стратегия на Тера Мадре Балкани за опазване на застрашените кулинарни традиции: повече от 120 продукта от Балканите и Анадола са включени в Съкровищницата на вкусовете на Slow Food – международен каталог на застрашените храни. Тези уникални продукти са част от културата на местните общности, които поради различни икономически, политически и социални причини нямат възможност да поддържат производството им. Главната цел на мрежата Тера Мадре Балкани е да определи бъдещите стъпки и подходи за опазване на тези продукти, подпомагайки местните хранителни общности. Срещата ще бъде открита от Карло Петрини.