Начало За нас Реклама Контакти

Тера Мадре Балкани 2014

Снимка за Тера Мадре Балкани 2014

Участници от 11 балкански държави ще се съберат на трета поред среща на Slow Food общностите от 19 до 22 юни в Дубровник, Хърватия.

Третото издание на Тера Мадре Балкани, организирано от KINOOKUS с подкрепата на Slow Food, ще се състои от 19 до 22 юни в Дубровник и ще събере хранителните общности от Югоизточна Европа, за да споделят своите кулинарни традиции и да призоват към действия за опазване на наследството на селските райони. Повече от 200 делегати ще пристигнат от 11 държави (Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Гърция, Косово, Черна гора, Македония, Румъния, Сърбия и Турция).

Карло Петрини, основател на Slow Food, ще участва на Тера Мадре Балкани и ще говори на две от конференциите на 21 юни, събота.

Важна част от събитието ще бъде Пазарът на Земята с представители от 68 хранителни общности от Югоизточна Европа, който ще бъде разположен в историческия парк Gradac. Пазарът включва 32 щанда, където ще бъдат изложени традиционни храни от страните участници във форума, сред които и специална селекция от местни хърватски сирена и млечни продукти, номинарани за Съкровищницата на вкусовете като сиренето ‘škripavac от млякото на местната порода крави „Буша”, зрели сирена от региона Međimurje, козе сирене от Източна Славония и известното сирене Paški от фамилна ферма на остров Паг.

Пазарът е мястото, където всеки ще може да открие и да вкуси рядко срещани храни, да почерпи опит и знание директно от производителите и да разговаря с тях за традиционните техники на производство и специфичните характеристики на всеки продукт.

Конференции в университета на Дубровник, кампус, амфитеатър:

- 20 юни (петък), 10:30-13:00. Тера Мадре Балкани - пленарна сесия. Ще бъдат представени основните теми за обсъждане през следващите дни: от ролята, която ЕС трябва да играе в подкрепата за дребните фермери в региона, до устойчивите риболовни практики в Адриатическо море; от традиционите продукти и географските означения до Съкровищницата на вкусовете на Slow Food и проектите на Президиумите; от ролята на младежите в селското стопанство и производството на храни на Балканите до възпитаването на вкусовете при децата.

- 20 юни (петък), 15-17:00ч. Подкрепа за дребните фермери на Балканите. ЕС често е обвиняван за налагането на прекалено стриктни правила и регулации, ограничаващи дребните производители и застрашаващи производството на традиционни храни. Тази конференция цели да представи възможностите за гъвкаво прилагане на регламентите на ЕС и да покаже как страните членки ги прилагат. Конференцията ще предложи Декларация на партньорите от мрежата на ESSEDRA и Forum Synergies, която след направените по време на срещата допълнения ще бъде официално представена в ЕК.

- 20 юни (петък), 17:30-20:00. Традиционните продукти и географските означения. От всичките над 1400 продукта със защитени географски означения в ЕС, едва няколко са от Балканите. Тази конференция, организирана от ФАО и REDD, цели да разясни процеса за получаване на географско означение. Като примери ще бъдат представени мандарините от долината Неретва и наденицата „кулен“ от Баранжа (Хърватия), заедно с презентация на проекта Hrvatski Otočni Proizvod, стартиран от Министерството на регионалното развитие на Хърватия.

- 21 юни (събота), 10:00-12:00. Отвъд Съкровищницата на вкусовете. Определяне на стратегия на Тера Мадре Балкани за опазване на застрашените кулинарни традиции: повече от 120 продукта от Балканите и Анадола са включени в Съкровищницата на вкусовете на Slow Food – международен каталог на застрашените храни. Тези уникални продукти са част от културата на местните общности, които поради различни икономически, политически и социални причини нямат възможност да поддържат производството им. Главната цел на мрежата Тера Мадре Балкани е да определи бъдещите стъпки и подходи за опазване на тези продукти, подпомагайки местните хранителни общности. Срещата ще бъде открита от Карло Петрини. 

 

Юни 2014
Коментари