Начало За нас Реклама Контакти

Свободни гастрономически и винени лекции на Divino.Taste 2015

Снимка за Свободни гастрономически и винени лекции на Divino.Taste 2015

Вече е ясна цялата програма и на лекциите в рамките на Divino.Taste 2015. Всеки посетител, закупил билет за форума на българското вино, може да присъства на лекциите със свободен вход, стига да има места в залата. 

Програма лекции - Divino.Taste 2015

21 ноември 2015, събота, НДК, зала 3.2

12.30 – 13.30 – Малко повече за приготвянето на кафе у дома, лекция-демонстрация на Йордан Дъбов (вход свободен)

14.00 – 15.00 – Солта на живота, лекция на Дияна Костовска (вход свободен)

15.30 – 16.30 – Представяне на конкурса Concours Mondial de Bruxelles, презентация на Меглена Михова (вход свободен)

17.00 – 18.30 – Тероарно готвене, лектор: Емил Минев (вход свободен)

22 ноември 2015, събота, НДК, зала 3.2

12.00 – 13.30 Apollowine.com reload – Пазарувай умно онлайн, лектор: Димитър Николов (вход свободен)

14.00 – 15.30 Вертикална дегустация на вината на Винарско имение Драгомир с Наталия Гаджева (вход с покани)

16.00 – 17.00 „Дефектните“ вина на Иво Върбанов, дегустация (вход с покани)

Акценти 

От 15.30 часа на 21 ноември ще бъде представен престижният конкурс Concours Mondial de Bruxelles. Домакин на 23-ото издание е Пловдив, който ще посрещне над 300 от най-големите имена в света на виното от цял свят през месец май 2016 година. Конкурсът е известен с това, че от 2006 година насам обикаля различни градове в различни държави из Стария континент и събира едно от най-големите и сериозни винени журита в света.

От 12.00 часа на 22 ноември един от най-изявените винени експерти у нас, Димитър Николов, ще представи предимствата на винения онлайн пазар с лекцията Apollowine.com reload – Пазарувай умно онлайн.

Какво представляват в действителност „дефектните” вина на Иво Върбанов, ще разкаже самият той с дегустация от 16.00 часа отново на 22 ноември.

Програмата на 21 ноември, събота, съдържа и три твърде различни и изключително любопитни лекции на тема кафе, сол и тероарно готвене.

Малко повече за

ПРИГОТВЯНЕТО НА КАФЕ У ДОМА

с Йордан Дъбов

21 ноември, 12:30 часа, зала 3.2 на НДК

Йордан Дъбов е единственият у нас лицензиран кафе-инструктор и майстор бариста (бариста е човек, който професионално приготвя кафе) от Европейската асоциация за специално кафе (SCAE); международен съдия и член на журито на най-престижния конкурс в света на кафето, създател и собственик на първата българска пекарна за гурме кафе Dabov Specialty Coffe, съосновател на Асоциация на българските баристи. 

Г-н Дъбов носи не само дълбоките познания за кафето, но и емоцията – и то така, че умее да ги предава на хората. Зарежда слушателите със собствената си енергия и така ги заразява с идеята за доброто кафе. Методите за направа на кафе са десетки и за него е трудно да каже кой му е любим. „Понякога съм изцяло еспресо ориентиран, понякога клоня към филтрацията, друг път нещо друго. Кафето трябва да допълва настроението ти”, споделя той и добавя, че най-простите методи са и най-добрите. Но всеки детайл има значение за аромата и вкуса в чашката.

СОЛТА НА ЖИВОТА

с Дияна Костовска

21 ноември, 14:00 часа, зала 3.2 на НДК

За традиционното солничарство в природния оазис Атанасовско езеро, за съкровището Сол, за българското Цвете на солта (Fleur de Sel)

Над 100 години в Атанасовско езеро край Бургас се произвежда сол чрез изпарение на морска вода. Солодобивът тук е изцяло ръчен труд, изискващ физическа сила и свръхчовешка издръжливост за работа под палещите лъчи на слънцето.

Днес малко от нас се замислят за истинската стойност и ценността на солта като природен продукт, за дългия път, който изминава кристалчето сол от морската вода до нашата трапеза. За усилния труд и сложната технология, изцяло зависима от капризите на времето. За взаимовръзката на солодобива и съхранението на природните богатства. За изключителната привилегия, която имаме като страна да притежаваме все още истински природни оазиси като Атанасовско езеро, в което съхранението на природата и солничарството са преплетени в сложна взаимозависимост. За възможностите, които на пръв поглед обикновен продукт като солта предоставя за едно природосъобразно и здравословно ежедневие, за различното ѝ приложение в кулинарията и в изкуството да се създават вкусове и емоции.

В Атанасовско езеро се добиват три вида сол. Едната от тях е нерафинирана и носи нежното име Цвете на солта. Нежният ѝ розов цвят на кристалчетата се дължи на веществото бетакаротин, произведен от едноклетъчно водорасло Dunaliella и на солничното раче артемия. Освен розовия си цвят, солта носи и аромат на море. За първи път Цвете на солта в България беше произведена през 2013 и все още се очаква на нашия пазар през 2015.

Дияна Костовска е експерт по устойчиво управление на природните ресурси. В момента ръководи изпълнението на проект Солта на Живота на Българска Фондация Биоразнообразие, финансиран по програма Лайф+ на Европейския съюз.

ТЕРОАРНО ГОТВЕНЕ

с Емил Минев 

21 ноември, 17:00 часа, зала 3.2 на НДК

През последните три десетилетия станахме свидетели на различни революционни стилове и тенденции във висшата кухня – и сякаш всяко течение оставяше широка следа, здрав скелет, върху който да се гради следващото, по-горно стъпало... От френската Nouvelle cuisine – едно по-олекотено, изящно и осъвременено преразглеждане на класическата френска кухня, през институционализирането на италианското домашно готвене, вълната на многоетническия фюжън или революционната молекулярна (техноемоционална) кухня на Феран Адриа, Хестън Блументал и стотиците им изобретателни последователи, до природообусловения минимализъм и изящна натуралност на скандивските шеф-готвачи като Рене Редзепи – всички тенденции бяха налагани, развивани и надмогвани, за да прерастнат - и като философия, и като инструмент, в днешната дълбока почит на висшата кулинария към местния ПРОДУКТ идващ от района около нас, чист, с благороден произход, с ясно потекло, от малки ферми, с вкус и характер, изразяващ мястото и традициите – или тероара. Тази философия е свързана и с осъзнаване на социалната и екологична значимост на малките фермери за устойчивото развитие на районите.

Когато през 2005 Емил Минев създаде първото авангардно меню у нас в ресторант Талисман, вдъхновено от магьосническите техники на молекулярната кухня, още не знаехме колко голямо значение ще придобие понятието тероар в кулинарията. Но като мислещ и вдъхновен кулинарен творец той е на крачка пред вълната и още в петзвездния Shangri-La на Малдивите, където по-късно работи 2 години и половина като шеф-готвач, въвежда концепцията за тероарно готвене – по негова идея насред Индийския океан хотелската верига създава зеленчукови градини, които да осигуряват добри пресни продукти на хотела. Първоначалните две ферми се превръщат в кооператив от близо 45 ферми, произвеждащи по 3000 - 4000 кг зеленчуци седмично - основен поминък на местните жители.

Днес Емил Минев следва тази философия и в ресторант Ting в лондонския Shangri-La (The Shard), където е шеф-готвач: местни продукти от малки ферми около Лондон, уважение към мястото и производителите...

На 21 ноември, от 17:00 часа, в зала 3.1 на НДК, Емил Минев ще представи своето виждане за съвременната висша кухня и тероарното готвене.
 

от Меню Ноем. 2015
Коментари