S.Рellegrino търси най-добрият млад готвач на 2016
След забележителния успех на първото издание с над 3 000 кандидати, S.Pellegrino, посланик на италианския вкус и изтънчената храна, обявява началото на S.Pellegrino Млад готвач на 2016 - проект, чиято амбиция е да открие най-добрия млад готвач в света.
Победител в миналогодишното състезание е ирландският готвач Марк Мориарти, който коментира преживяването си: „За мен беше удоволствие и чест да получа титлата S.Pellegrino Млад готвач на 2015 г. Това беше незабравимо, уникално преживяване, което никога няма да забравя. Срещнах се с толкова изключителни готвачи, а титлата е изключително важен момент в цялата ми кариера.“
Уникалната инициатива, която отразява ангажимента на S.Pellegrino за подкрепа на млади таланти,.разделя света на 20 региона и в нея ще участват близо 100 топ готвачи в ролята на жури в различни страни. Всеки регион ще излъчи по един млад готвач финалист, който ще бъде напътстван от по един ментор от съответната част на света.
Финалът на S.Pellegrino Млад готвач на 2016 г. ще има жури, т.нар. Седемте мъдреци, които ще са отговорни за избора на най-талантливия млад готвач в света. Това са едни от най-известните световни кулинарни майстори:
• Дейвид Хигс, Five Hundred, Йоханесбург, ЮАР
• Карло Крако, Cracco, Милано, Италия
• Гаган Ананд, Gaggan, Бангкок, Тайланд
• Елена Арзак, Arzak, Сан Себастиян, Испания
• Мауро Колагреко, Mirazur, Ментон, Франция
• Уили Дюфрен, WD~50, Ню Йорк, САЩ
• Роберта Судбрак, Roberta Sudbrack, Рио де Жанейро, Бразилия
S.Pellegrino Млад готвач е световно състезание, което се провежда на няколко етапа.
I eтап
Онлайн кандидатстване
От 1 януари до 31 март 2016 г. всички млади готвачи по света могат да кандидатстват, като представят авторска рецепта на английски на FineDiningLovers.com, онлайн списанието за кулинарни ентусиасти, което S.Pellegrino и Acqua Panna с гордост подкрепят. Кандидатстващите млади готвачи трябва да бъдат под 30-годишна възраст и да имат поне една година професионален опит в ресторант като главен готвач (chef), заместник главен готвач (sous chef) или отговорник на секция в кухнята (chef de partie). Пълният списък с изискванията ще бъде наличен на сайта.
II eтап
Подбор на регионални финалисти
Всички кандидати ще бъдат разпределени в 20 региона според мястото на раждане и кандидатурите им ще бъдат оценявани от ALMA, водещият център за обучение и образование в областта на италианската кухня. През април ALMA ще избере по десет финалиста за всеки регион, като следва петте Златни правила:
• съставки - подбор на най-доброто, което пазарът може да предложи по отношение на качество, свежест и уникалност.
• умения - трансформиране на суровите продукти в завършено ястие, което отчита предимствата на оригиналната същност.
• креативност - навлизане в неизпитани, вдъхновяващи, неочаквани гледни точки, свързани с културата на изтънчено хранене, с личния и съвременния стил, като същевременно се поддържа перфектен баланс между вкус и форма.
• красота - презентацията на ястието е част от чара му.
• послание - успешно предаване на ясно послание чрез работата и личната визия.
Регионални финали
Избраните десет финалисти от всеки регион се състезават на живо на местните финали, които ще се проведат между 1 май и 15 август. По време на тези събития финалистите за регионите ще трябва да приготвят авторските си ястия за специално регионално жури, състоящо се от независими топ готвачи, които ще дегустират ястията и ще изберат победител, следвайки петте Златни правила.
България попада в района на Източна Европа, където регионалното жури включва забележителни имена, като Адриан Хадеан от Румъния, Томас Кавчич от Словения и Войчех Модест Амаро от Полша. Източноеропейският финал ще се проведе през юли в Букурещ.
До края на август 2016 г. ще бъдат обявени 20-те най-добри млади готвачи от всеки регион, които ще са официалните финалисти. Всеки от тях ще работи с по един ментор - член от регионалното жури, който ще дава на младия си колега предложения за подобрения в авторското му ястие и ще му помага в подготовката за световния финал. За Източна Европа ментор ще бъде Адриан Хадеан от Румъния.
III eтап
Голям финал
На 13 октомври 2016 г. всички финалисти ще се съберат в Милано за финалния етап, който e двудневно интензивно кулинарно състезание пред Седемте мъдреци - международноto жури от съдии, които ще определят S.Pellegrino Млад готвач за 2016 г.
Пълният регламент на състезанието и формулярът за кандидатстване ще бъдат налични на FineDiningLovers.com. Електронното списание ще покрива и регионалния, и световния етап на проекта с ексклузивно съдържание, включително стрийминг на живо от Големия финал.
Следете състезанието с #SPYoungChef и не пропускайте информация за събитието.