Slow Food призовава на Cheese 2015 да защитим планините
Десетото издание на Cheese 2015 (18 – 21 септември, Бра, Италия) е Slow Food форум, който събира производители на занаятчийски сирена, животновъди, учени и многобройи почитатели на млякото във всичките му форми, Темата на тазгодишното събитие са планините и свързаните с тях селскостопански и хранители практики.
Последните 60 години на индустриализация поставиха мандраджиите, животновъдите и фермерите, които живеят и работят в планински райони, пред истински критична ситуация. Развитието на промишлеността и урбанизацията прогресивно обезлюдяват планините из целия свят и много от традиционните дейности, свързани с млякото и преработката му изчезват. Местните общности в планинските райони и без друго всекидневно се справят с естествените препятствия на релефа и климата, но сега към тях са прибавени и административни пречки – държавни и европейски.
Независимо от това планините все още пазят необикновено голямо богатство от екосистеми, растителни разновидности, животински породи, храни и културни обичаи. Сред тях производството на сирене във всичките му възможни форми е една от най-разностранните дейности, които изцяло зависят от планинските условия. Пашата на животните по високите пасища, които са изключително важни за запазването на биологичното разнообразие, използването на сурово мляко, сезонната миграция на стадата и многобройните занаятчийски техники са само малка част от факторите, които определят високото качество на планинските сирена.
Slow Food от много години подкрепя производителите на сирена и животновъдите, които се опитват да запазят тези традиционнидейности, и Cheese е една от възможностите те да бъдат почетени и популяризирани.
През четирите дена на форума всеки посетител ще има възможност да чуе историите на планинските сирена и да разбере проблемите, пред които са изправени хората, които ги създават. По време на многобройните конференции ще бъдат изследвани възможностите за съхраняването и развитието на традиционните практики, начините за подкрепа на хората, решили да останат да живеят и да работят в планината, както и на тези, които са решили, че планинското животновъдство и преработка на мляко са достоен начин на реализация.
В Бра ще се съберат производители и фермери от много планински Slow Food президиуми, както и такива, които създават продукти от каталога на застрашените храни Съкровищница от вкусове. От България това ще са производителите на зелено сирене от Черни Вит и на млечни продукти от каракачански овце. Румъния ще се представи с овчето брънза от Бурдуф в кора от смърч, а Македония – с кашкавал от шарпланинска овца и бито сирене от националния парк „Маврово“. От разнообразните турски сирена в Бра ще могат да се опитат тюркмен сачак и карс гравиери, които са заплашени от изчезване поради индустриализацията на производството им, намаляването на стадата от местните породи добитък и необмисленото приемане и буквалното прилагане на европейските хигиенни регулации от страна на турското правителство. Разбира се, по улиците на Бра, където ще са разположени стотиците щандове на събитието, италианските сирена ще са най-много. Едно от тях ще е кравето Bitto от алпийските долини Албаредо и Жерола.
Програмата на Cheese 2015 включва и 35 организирани дегустации, които да запознаят посетителите с изключителното разнообразие на вкусовете и ароматите на сирената, както и за възможностите им за комбиниране с паста, пенливи вина и дори уиски. Ще се проведат и над двайсет конференции, посветени на планиските райони, както и 4 вечери, където ще се представят както традиционни ресторанти, така и съсем млади готвачи, които са запленени от възможностите за използване на планинските сирена.