Професионалните ни готвачи премериха сили в Национална купа 2016
Най-добрите професионални готвачи на България премериха сили в 9-то издание на Националната кулинарна купа, която се състоя на 22 и 23 април в Палата № 2 на Международния панаир в Пловдив.
В надпреварата участваха 130 индивидуални състезатели и 12 отбора – най-много от създаването на състезанието досега, според Андрей Стоилов, президент на Българската асоциация на професионалните готвачи.
Купата за най-добър кулинарен отбор отпътува за Русе с екипа на ресторант „Опиум“ в състав Сали Гюнер Али, Александър Енчев и Анатоли Павлов. На второ място остана отборът на ресторант Red Canapé, Варна, а трети се класираха представителите на Спа-хотел „Калиста“, Стара Загора.
„Виждаме, че има все по-голям интерес към хубавата и качествената храна и това е една от причините да подкрепяме кулинарните таланти на България“, каза Вероника Пунчева, управляващ директор на МЕТРО България.
„Деветата Национална кулинарна купа тази година представи и няколко нови дисциплини. Категориите в това издание на състезанието са вече 9, а ние сме особено щастливи, че това е купата с най-много участници до момента.“, каза Андрей Стоилов, президент на Българската асоциация на професионалните готвачи.
За най-добър готвач на България беше обявен Владимир Тодоров от Русе, следван от още двама русенски готвачи - Александър Тодоров и Александър Енчев. Най-добър млад готвач на България стана Кристиан Младенов от София. Националният шампионат по пица бе спечелен от Димитър Добрев, който спечели и атрактивната категория „Пица акробатика“. Категорията „Паста“ бе спечелена от Васил Тасев от София. Победител в дисциплината „Най-добро телешко“ стана Николай Нинов а със званието „Сладкар на България“ се окичи Анелия Боланд. В категорията „Филетиране на сьомга“ на МЕТРО България и Marine Harvest наградата – пътуване до Норвегия и крайната победа, спечели Георги Камиларов от Бургас.