Празник на черешата
На 21 и 22 юни (петък и събота) Кюстендил за пети път ще е домакин на сочния и ароматен Празник на черешата.
В първите дни на лятото централният площад на града ще се изпълни с уханието на вкусните плодове, но и с произведения на местните занаятчии, а също и с фолклорни песни и танци, посветени на черешата.
Партньор на фестивала, който е организиран от отдел "Култура" на община Кюстендил, е Институтът по земеделие в града, с чиято помощ на гостите и участниците ще бъдат представени многобройни и разнообразни сортове череши – създадени в института, и такива отглеждани в региона.
Участници в празника ще са и Slow Food България и Slow Food Осогово от Македония.
Празникът на черешата е наследник на Първата национална овощарска изложба, състояла се през 1896 г. в Кюстендил. Всъщност тогава градът не е бил известен с черешите, а с други плодове, но за това ще може да научите повече в юлския брой 69 на списание „Меню“.
Списание „Меню“ и menumag.bg са медийни партньори на Празника на черешата.