Пойни птици под прицела на готвачи

Обичайният начин, по който се консумира градинска овесарка Emberiza hortulana, все по-рядка дребна пойна птичка, е като главата ѝ е покрита със салфетка. Традицията казва, че така декадентското и безсрамно деяние е скрито от Божиите очи.
Противно на това поверие група френски готвачи, между тях и Ален Дюкас, който междувременно иронично по етични причини изключва месото от менюто на един от неговите тризвездни ресторанти, публично желаят частична отмяна на забраната за убиване и продаване на овесарки. Според г-н Дюкас „забраната подрива вековна традиция и обичай, като създава черен пазар с космически цени“. Една птичка тежи не повече от 30 г, но може да бъде продадена на нарушителите на закона за 130 евро.
Забраната за убиване и търговия с градински овесарки е въведена във Франция през 1997 година, но става ефективна десетилетие по-късно. През това време според Френската лига за защита на птиците популацията намалява с 30% основно заради бракониерите, които снабдяват ресторантите с пойната птичка.
Спорните моменти в идеята за частично възобновяване на лова и консумацията на овесарки включват и начина, по който птиците се третират след залавянето им. Живите птици се държат в покрити клетки и се хранят само със зърно, за да удвоят размерите си. След това се хвърлят живи в голям съд с арманяк, така че едновременно се убиват и се мариноват. После се готвят цели и се сервират както са с главите, разбира се, покрити със салфетка. Изяжда се всичко, включително костите и вътрешните органи. Вкусът, който се описва, е на лешници и дивеч.
Освен френските готвачи почитател на декадентското удоволствие е бил и френският президент Франсоа Митеран. Телевизионният готвач Антъни Бурдейн също превъзнася чревоугодния акт.
Засега опитите за вдигане на забраната нямат резултат.