Начало За нас Реклама Контакти

Пойни птици под прицела на готвачи

Снимка за Пойни птици под прицела на готвачи

Обичайният начин, по който се консумира градинска овесарка Emberiza hortulana, все по-рядка дребна пойна птичка, е като главата ѝ е покрита със салфетка. Традицията казва, че така декадентското и безсрамно деяние е скрито от Божиите очи.

Противно на това поверие група френски готвачи, между тях и Ален Дюкас, който междувременно иронично по етични причини изключва месото от менюто на един от неговите тризвездни ресторанти, публично желаят частична отмяна на забраната за убиване и продаване на овесарки. Според г-н Дюкас „забраната подрива вековна традиция и обичай, като създава черен пазар с космически цени“. Една птичка тежи не повече от 30 г, но може да бъде продадена на нарушителите на закона за 130 евро.

Забраната за убиване и търговия с градински овесарки е въведена във Франция през 1997 година, но става ефективна десетилетие по-късно. През това време според Френската лига за защита на птиците популацията намалява с 30% основно заради бракониерите, които снабдяват ресторантите с пойната птичка.

Спорните моменти в идеята за частично възобновяване на лова и консумацията на овесарки включват и начина, по който птиците се третират след залавянето им. Живите птици се държат в покрити клетки и се хранят само със зърно, за да удвоят размерите си. След това се хвърлят живи в голям съд с арманяк, така че едновременно се убиват и се мариноват. После се готвят цели и се сервират както са с главите, разбира се, покрити със салфетка. Изяжда се всичко, включително костите и вътрешните органи. Вкусът, който се описва, е на лешници и дивеч.

Освен френските готвачи почитател на декадентското удоволствие е бил и френският президент Франсоа Митеран. Телевизионният готвач Антъни Бурдейн също превъзнася чревоугодния акт.

Засега опитите за вдигане на забраната нямат резултат. 

от Людмил Хайдутов Септ. 2014
Коментари