Пети гастрономически фестивал Премиер в Банско
Повече от 120 шеф-готвачи ще вземат участие в тазгодишния гастрономически фестивал. За пета година събитието ще се проведе в Премиер Лъкшъри Маунтин Ризорт в Банско от 4 до 20 ноември 2016.
Световни шеф-готвачи на най-високо ниво изоставят своите кухни, за да споделят куп гастрономически тайни с българските професионалисти.
„Горди сме, че с тази наша инициатива за пети път ще дадем шанс на много български професионалисти да повишат своето ниво на кулинарни умения и техники, както и да се докоснат до нови непознати кухни от различни места по света, които събираме на гастрономическия Премиер фестивал”, сподели по време на официалното представяне на програма на фестивала Такис Дретакис, мениджър на хотел „Премиер”, организатор и домакин на фестивала.
Публиката и професионалистите ще очакват с интерес представителя на престижната кулинарна школа с над 120-годишна история Le Cordon Blue, Париж, шеф Марк Вака, който ще бъде инструктор на семинара „Фини кулинарни техники“ от 9 до 11 ноември.
В директна връзка по скайп пред гости и медии шеф Джордж Стилианудакис, изтъкнат гръцки шеф-готвач със световно признание, сподели повече за предстоящия си семинар „Су вид техники – или как да намалим себестойността на храната в а-ла-карт ресторант“.
Шеф Алси Син, който работи за престижната световна верига Hakkasan с акцент върху кантонската кухня, също се включи с директна връзка в официалното представяне на фестивала и сподели какво го привлича в изучаването и прилагането на японската, перуанската, сиамската и кантонската кухня. Шеф Алси Син ще бъде домакин на специална дегустационна вечеря.
България ще бъде представена от няколко топ шеф-готвачи: Андрей Стоилов, заместник председател на Българската асоциация на професионалните готвачи и шеф-готвач на хотел Маринела в София, ще предложи дегустационна вечеря, посветена на българската кухня. Шеф Цветомир Николов, който преди половин година откри своя ресторант Niko´las в столицата, сподели, че неговата дегустационна вечеря ще бъде посветена на Азия. Шеф Александър Алексиев ще направи откриващото парти на Гастрономическия фестивал.
Публиката на фестивала ще има възможност да опита и менюто на Димитрис Пампорис – известен шеф-готвач, който предлага комбинация от традиционен и модерен подход в работата си при представянето на гръцката кухня. Носителят на звезда от Michelin, шеф Джорди Естеве, също ще предложи дегустационна вечеря на тема „Средиземноморска гурме кухня”.
Тази година шеф-готвачите на фестивала са подготвили и още една вкусна изненада за гостите - извънредното събитие „Опитайте това изкуство". Всеки от тях ще представи произведение на изкуството, направено от храна, вдъхновено от творба на любим техен автор.
Чрез ПРЕМИЕР фестивал град Банско ще бъде преоткрит като кулинарно място, където могат да се опитат и видят ястия и техники от цял свят. За хората, за които храната е изкуство, Премиер Лъкшъри Маунтин Ризорт е най-подходящото място през ноември.
Подробна програма и информация:
www.premierfoodfestival.com