Парижкият сладкар - страстен роман за любов и френски макарони
Вдъхновяващ, сложен, балансиран и неустоимо апетитен също като класически френски сладкиш. Такъв е Парижкият сладкар - дебютният роман на британската авторка Лора Мадлен, издаден от Gourmet Publishing, чието действие се завърта около живота в една прочута сладкарница.
Какво да очаквате от „Парижкият сладкар“
• Завладяваща история за любов, френско сладкарско изкуство и предателство
• Атмосферата на чаровния буржоазен и бохемски Париж в края на Бел епок
• Напрегнато академично разравяне на мистериозни отминали събития и страсти
• Два паралелни разказа в две епохи: Париж 1909 и Кембридж 1988
• Жив, интересен и богат език
Париж 1909. В прочутата сладкарница Клермон случайността среща младия Гийом с Жан, дъщерята на собственика, и му разкрива свят, за чието съществуване не е подозирал и който безвъзвратно го омагьосва: свят, изпълнен с нежен крем и стопен шоколад, със златист карамел и въздушни сладкиши. Но не само вълшебствата на френското сладкарско изкуство имат съдбовна роля за Гийом дю Фрер. В сладкарницата младият мъж, дошъл от Бордо в Париж да търси работа и по-добри възможности, намира и любовта на своя живот.
„На Морис беше възложено да прави бадемови курабии макарон с розова есенция и Ги го умолява, придумва и ласка, докато му беше разрешено да помага. Скоро се успокои от вълнението и успя да постигне концентрация. Сместа беше капризна и можеше да се пропука или разцепи, докато е в пещта, дори заради най-дребна грешка...
...Отмери лилавата течност на миниатюрни капки и я сипа в сместа. Действаше по импулс и същевременно се чувстваше сигурен, все едно първият му учител, мосю Карем, е с него и го насочва. Докато разбъркваше, до носа му достигна опияняващият и сладък аромат, като че идещ от морава, наситен като парфюм, реещ се в нощния въздух. С треперещи ръце шприцова сместа върху тавата на малки окръжности, достатъчно да се получат общо шест бройки, по една за всеки ден, който той и Жан трябваше да преживеят, преди да могат да бъдат заедно до края на живота си.“
Кембридж 1988. Почти осемдесет години по-късно докторантка попада на снимка на дядо ѝ като млад заедно с приятелска двойка. „Прости ми“, е изписано с неговия почерк на плика, криещ черно-бялата фотография, направена в Париж. Заинтригувана от тайната на дядо си тя се впуска да разбули една история за забранена любов и непростимо предателство. Но среща сериозно препяствие в лицето на официалния биограф на дядо ѝ, решен да направи сензация от тази история.
Двата разказа се разгръщат пълнокръвно и увлекателно, за да се срещнат и да разкрият края на една история, в която съдбата си знае работата.
В детството си авторката Лора Мадлен се отдава на професионални актьорски изяви и обучение в театрална школа, но по-късно променя намеренията си и постъпва в „Нюнъм колидж”, Кембридж, за да учи английска литература. Автор е на художествена литература и на рецепти, работила е като сладкар в „Доместик слътъри“. Живее в Бристол, но често гостува в Девън, където живее сестра ѝ, авторката на фентъзи романи Луси Хаунсъм.
"Парижкият сладкар" ще намерите в книжарници из цялата страна, както и онлайн.