Новото DiVino Magazine 22 – от виното през яйцето до кафето и чая
През февруари екипът на DiVino за пореден път определи на базата на непрекъснати дегустации 50-те най-добри български вина за годината. А забележителният им списък оглавява и новия брой 22 на DiVino Magazine. На страниците на списанието вината от Топ 10 освен с дегустацонните им характеристики са представени и чрез информация за избата и създателите им.
Но дегустаците не спират с годишната класация и в новия брой ще се запознаете с български червени блендове и вина от Бургундия. За знаменития френски регион пише и Емил Коралов. Винените очерци са допълнени и със статия за една от най-интерсните български изби – Вила Мелник.
Водещата тема на този брой на DiVino Magazine е яйцето. Във всяка форма и роля, в които може да си го представите.
В яйцевидните квеври – древните грузински и арменски керамични съдове, се прави вино от незапомнени времена, а днес превъзходно вино се прави и в модерните бетонни яйца винификатори.
Най-вкусната храна на света се прави от яйца или с яйца: солени ястия, печива, десерти, на какво ли не е способно яйцето, с неговите умения на набухвател, спойка, сгъстител или разредител, емулгатор или застройка. Закономерно яйцата са и любима съставка на доста от най-талантливите шеф-готвачи, като Джун Йошида от софийския гастропъб Щастливото прасе.
Яйчният жълтък, оказва се, дори съдържа вeщecтвo, дeйcтвaщo ĸaтo ĸaтaлизaтop пpи cинтeзa нa "xopмoнитe нa щacтиeтo" – cepoтoнин, дoпaмин и нopeфинeфpин. А яйцата на някои риби са сред най-скъпите и желани деликатеси на света.
И тъй като семената са яйцата на растенията крачката към начините на изпичане на зърната кафе е съвсем малка. А за тези, които предпочитат листенцата на Camellia sinensis, Веселина Маринова е подготвила интригуваща статия за правилата за чая на Джордж Оруел.