Нови чушки на пазара в САЩ
Щатският университет на Ню Мексико, САЩ, е намерил решение на един явно наболял проблем. Изглежда количеството сирене, с което се приготвят „халапеньо попърс” – панирани чушлета халапеньо, пълнени с чедар или друго сирене, се е сторило недостатъчно на учените. Затова те са създали нов сорт чушки, наречен нюмекс халмундо (NuMex Jalmundo), който е с формата, умерената лютивина и вкуса на родителя си jalapeño, но доста по-едър. Разновидността с която са кръстосани 7-8-сантиметровите пиперки, отглеждани най-вече в района на град Халапа в щата Веракрус, Мексико, е Keystone Resistant Giant.
Според Пол Босланд от Факултета за растителни науки и околна среда, основател на нестопанската организация Chile Pepper Institute, името Jalmundo е съкращение от jalapeño и испанската дума за свят mundo, което внушава, че новите чушки са големи колкото света.
"Халапеньо попърс" е изключително популярно ястие както в Мексико, така и в южните американски щати, като дори се продава във веригите за бързо хранене по тези места.